Пържените картофи увеличават риска от диабет тип 2

Любопитно 07.08.2025 12:03 Снимка: ДНЕС+

Пържените картофи увеличават риска от диабет тип 2

Консумацията на три порции пържени картофи седмично може да увеличи риска от развитие на диабет тип 2 с 20%, показва ново изследване, публикувано в авторитетното медицинско издание The BMJ (British Medical Journal), съобщи Euronews.

Добрата новина за любителите на картофи е, че методът на приготвяне има значение. Участниците, които консумират същото количество варени, печени картофи или картофено пюре, не показват повишен риск от развитие на заболяването.

„Установената връзка между по-високата консумация на картофи и повишения риск от диабет тип 2 се дължи основно на приема на пържени картофи“, отбелязват авторите на изследването, ръководено от учени от Харвардския университет.
Картофите съдържат полезни хранителни вещества като фибри, калий и витамин C, но също така са богати на нишесте – въглехидрат, който се разгражда до глюкоза и повишава нивата на кръвната захар. Прекомерната консумация на картофи, особено пържени, е свързана с повишен риск не само от диабет, но и от високо кръвно налягане и наддаване на тегло.

Изследването обхваща над 205 000 души в САЩ, проследявани в продължение на повече от 30 години. За този период над 22 000 участници са диагностицирани с диабет тип 2.
 
В сравнение с хората, които рядко ядат картофи, онези, които консумират поне седем порции седмично, имат 12% по-висок риск от диабет. Рискът нараства до 20% при три порции пържени картофи седмично и достига 27% при седем порции.

„Важно е не само какво ядем, но и как го приготвяме и с какво го комбинираме“, коментира Диана Диас Рицоло, преподавател в Открития университет на Каталуния. Тя подчертава, че хранителният контекст и заместващите избори са също толкова значими.
 
Специалистите напомнят, че проучването не доказва причинно-следствена връзка между пържените картофи и диабета, а само асоциация. Освен това хората, които ядат повече картофи, обикновено водят по-малко активен начин на живот, приемат повече калории и по-често консумират червено месо, рафинирани въглехидрати и подсладени напитки – все фактори, които могат да повлияят на риска от развитие на хронични заболявания.

Според д-р Кристобал Моралес, ендокринолог в болница „Витас Севиля“ в Испания, проучването носи ясно послание: „Предотвратяването на диабет тип 2 започва със здравословен начин на живот и хранене“.

Експертите препоръчват ограничаване на пържените храни и приоритет на пълнозърнестите и минимално обработени продукти. Печените и варени картофи, както и картофеното пюре без излишни мазнини, остават разумен избор в рамките на балансирана диета.
CHF CHF 1 2.08755
GBP GBP 1 2.2437
RON RON 10 3.85324
TRY TRY 100 4.1453
USD USD 1 1.68548