
Любопитно 07.08.2025 12:03 Снимка: ДНЕС+
Пържените картофи увеличават риска от диабет тип 2
Консумацията на три порции пържени картофи седмично може да увеличи риска от развитие на диабет тип 2 с 20%, показва ново изследване, публикувано в авторитетното медицинско издание The BMJ (British Medical Journal), съобщи Euronews.
Добрата новина за любителите на картофи е, че методът на приготвяне има значение. Участниците, които консумират същото количество варени, печени картофи или картофено пюре, не показват повишен риск от развитие на заболяването.
Изследването обхваща над 205 000 души в САЩ, проследявани в продължение на повече от 30 години. За този период над 22 000 участници са диагностицирани с диабет тип 2.
Според д-р Кристобал Моралес, ендокринолог в болница „Витас Севиля“ в Испания, проучването носи ясно послание: „Предотвратяването на диабет тип 2 започва със здравословен начин на живот и хранене“.
Експертите препоръчват ограничаване на пържените храни и приоритет на пълнозърнестите и минимално обработени продукти. Печените и варени картофи, както и картофеното пюре без излишни мазнини, остават разумен избор в рамките на балансирана диета.
![]() |
1 | 2.08755 |
![]() |
1 | 2.2437 |
![]() |
10 | 3.85324 |
![]() |
100 | 4.1453 |
![]() |
1 | 1.68548 |
Последни новини
- 14:08 Икономист: С "Магазин за хората" се връщат времената "при магазинера - с връзки"
- 13:59 Костадин Ангелов: Синът ми е ваксиниран срещу Варицела и с двете ваксини срещу менингит
- 13:51 Нова странност около мистериозния обект, идващ от друга звездна система
- 13:44 Незаконна пицария, работила 4 години в Созопол, ще бъде затворена след мащабна акция
- 13:36 Траурната церемония за Хълк Хоган се състоя в църквата, в която кечистът е кръстен
- 13:29 85 милиона долара: US Open обяви най-големия награден фонд в историята на тениса
- 13:21 Varna Rock Adventure събира отново феновете на рока в Аспаруховия парк
- 13:13 МОН обнови 496 училищни кабинета