Любопитно 07.08.2025 12:03 Снимка: ДНЕС+
Пържените картофи увеличават риска от диабет тип 2
Консумацията на три порции пържени картофи седмично може да увеличи риска от развитие на диабет тип 2 с 20%, показва ново изследване, публикувано в авторитетното медицинско издание The BMJ (British Medical Journal), съобщи Euronews.
Добрата новина за любителите на картофи е, че методът на приготвяне има значение. Участниците, които консумират същото количество варени, печени картофи или картофено пюре, не показват повишен риск от развитие на заболяването.
Изследването обхваща над 205 000 души в САЩ, проследявани в продължение на повече от 30 години. За този период над 22 000 участници са диагностицирани с диабет тип 2.
Според д-р Кристобал Моралес, ендокринолог в болница „Витас Севиля“ в Испания, проучването носи ясно послание: „Предотвратяването на диабет тип 2 започва със здравословен начин на живот и хранене“.
Експертите препоръчват ограничаване на пържените храни и приоритет на пълнозърнестите и минимално обработени продукти. Печените и варени картофи, както и картофеното пюре без излишни мазнини, остават разумен избор в рамките на балансирана диета.
CHF
|
1 | 2.09943 |
GBP
|
1 | 2.22077 |
RON
|
10 | 3.84627 |
TRY
|
100 | 4.02621 |
USD
|
1 | 1.69586 |
Последни новини
- 20:54 Жестоко убийство в София: Жена беше пребита до смърт
- 20:06 Хороскоп за петък, 7 ноември 2025 г.
- 19:35 65-годишна жена нападна мъж в дома му в Ботевград, опита се да го удуши и го ограби
- 19:27 Рестарт на делото за смъртта на Марадона
- 19:19 Археолози разкриват едно от най-значимите духовни средища по Южното Черноморие
- 19:12 Нова Зеландия планира да изпрати в космоса свои сателити
- 19:04 Сам Смит: Направих си липосукция на 13 години, защото бях брутално тормозен заради теглото си
- 18:56 Хванаха рецидивист да се представя с чужд паспорт на летището в София