Отворено писмо от служителите на вестник "Класа" до българските медии и общественост

Любопитно 11.07.2012 09:57

Скъпи колеги и читатели, сигурно ще разбуним духовете в страната и ще създадем доста неприятности, но е крайно време да разкрием, какво се случва в един от най-добрите икономически и финансови вестници в България. Всички ние много съжаляваме, че се стигна до тук, но това е единствената възможност да покажем, че на този свят няма недосегаеми и всемогъщи хора.

Както вече всички знаят, вестник "Класа" престана да съществува под познатата ви форма от 24 страници и сега се разпространява само като рекламна брошура от 4 страници, която препраща към сайта на изданието където всеки, който иска може да прочете специализираните икономически и финансови новини от страната и света. На 1-и юни 2012 година, собствениците на вестника съобщиха на всичките си служители, че предстоят съкращения поради намаляване обема на работа и им връчиха предизвестия. Според думите им, от 1-и юли, вестникът ще престане да съществува и ще се премине към електронно издание, в което на работа ще останат по-малко от половината служители. Беше наредено през месец юни никой да не излиза в отпуск и да работи максимално добре, като този, който покаже необходимите резултати, ще бъде оставен на работа. На 1-и юли, над 75 процента на служителите бяха съкратени. При положение, че живеем в доста тежки времена и в момент на икономическа криза, хората приеха нормално ситуацията и освободиха работните си места. Проблемите обаче започнаха точно в този момент и всички ние бихме искали да ви запознаем с тях:

1.) Все още издателят на вестник "Класа" Милен Герасимов дължи на служителите по две заплати - за месеците юни и юли, както и обезщетенията за отпуските. Хората чакат всеки ден парите си, а отговорът на "шефа" винаги е един и същ: "До края на седмицата ще има пари". Така обаче минаха три седмици и пари все още няма.

2.) Много интересен факт е този, че служителите, които останаха на работа, за да работят в електронното издание все още не са получили своите договори и вече 10 дни работят без да имат какъвто и да било договор. Освен това, преди няколко дни, Милен Герасимов раздаде по 500 лева на ръка на всички останали на работа. Всички съкратени обаче, все още чакат своите пари и не са получили и стотинка.

3.) Във времето между 1-и юни и 1-и юли нито един от "шефовете" не намери за нужно да съобщи лично да служителите си за бъдещите промени и за това, какво се случва с вестника. Тази роля беше отредена на зам. главния редактор Иглика Горанова, която съобщаваше на хората различните новини. Всички останали се изпокриха по кабинетите си, а разминавайки се по коридорите на офисите, извръщаха срамно глави. Но това все пак са моралните страни на този проблем и не смятаме да задълбочаваме в тях, тъй като както знаем, хората с властта не знаят значението на тази дума.

Искаме да завършим със следното: вестник "Класа" така или иначе спря да съществува и това изглежда необратим процес. Това се случва и никой не може да бъде винен за това, че няма пари или желание да финансира даден проект, който в един момент може да е станал непечеливш. Много важно е обаче собственикът "в сянка" Красимир Гергов и издателят Милен Герасимов да знаят, че трябва да изчистят всички задължения на своите бивши и настоящи служители, за да не се превърнат в поредните български измамници и мошеници. Срамно е, че се стига до тук, но силите на всички ни се изчерпиха. Знаем, че с това писмо няма да получим възнагражденията си (тях ще ги получим по съдебен път, както си му е редът), но пък сме сигурни, че то ще стигне до много хора и определено ще разбуни духовете в страната. На гореспоменатите пък изобщо няма да им хареса, че имената им се замесват в подобни скандали, но в крайна сметка това е самата истина и както се казва "никой не може да направи на човек това, което той сам може да си причини"...

От бившите и настоящи служители на вече несъществуващия вестник "Класа"

11.07.2012 г.

София


CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648