От учудващо малки до наистина големи - най-опасните същества на планетата

Любопитно 20.09.2023 18:23 Снимка: ДНЕС+

От учудващо малки до наистина големи - най-опасните същества на планетата

Много малка част от представителите на животинското царство са наши естествени врагове. Останалата част от тях просто са принудени да влизат в конфликт с хората.

Тяхната опасност може да се крие в способността за екстремно увреждане, като особено силната отрова, например или във възможността да причиняват заболявания или наранявания. Предвид тези фактори, ето кои определят от Espresso като видовете най-опасни за хората на Земята.

Хора

Никак не е изненадващо, че ние сами сме си най-лошите врагове. С близо осем милиарда души на планетата, превъзхождаме всички същества в нараняването един на друг. Всяка година причиняваме повече човешки смъртни случаи от което и да е животно: около 1.25 милиона от насилие и още 1,35 милиона от пътни инциденти. Ако добавим към това и болестите, които предаваме и въздействието върху здравето от причинени от човека причини като замърсяване и бедствия - да, има основание да смятаме останалите от собствения си вид за съществата, от които най-много трябва да се страхуваме.

Комари

Изследователи изчисляват, че половината от хората, живели някога на Земята, са били убити от комари заради способността им да предават болести като малария, туларемия, денга. През 2018 г. глобалният брой на смъртните случаи се оценява на 830 000. Въздействието на комарите върху хората е толкова силно, че буквално е променило нашата ДНК, карайки я да мутира, за да изгради необходимата защита.

Снимка 634586

Източник: iStock

Хелминти

Представляват група паразитни червеи от рода на тениите и глистите. Заедно те са отговорни за значителни заболявания и смърт по света - повече от два милиарда души са заразени. От тях 300 милиона страдат от умерени до тежки последици за здравето, а 150 000 губят живота си всяка година.

Хименоптери

Това е групата жилещи насекоми, която включва пчели, оси, стършели и мравки. Те се считат за най-полезните и същевременно най-опасни за човечеството. Ужилванията им причиняват почти 100 смъртни случая годишно само в САЩ, което ги прави най-смъртоносните животни в Америка. Смъртта обикновено е резултат от алергия към отровата.

Крокодили

От всички животни, които можем да си представим, когато мислим за хищник, нападащ човек, крокодилът предизвиква най-оправданата тръпка. Те винаги изяждат човека, макар и той съвсем да не е предпочитаното от тях ястие. Приблизително 1 000 смъртни случая всяка година могат да бъдат приписани на отделните видове - крокодили, алигатори, каймани и гариали.

Снимка 634587

Източник: iStock

Кучета

Наброяващ около 900 милиона,  кучето, както най-добър приятел на човека може да бъде и един от най-големите му врагове. Близо 60 000 души умират от бяс всяка година, след като са били ухапани от заразено куче, а десетки милиони други получават наранявания от атаки. Животните могат да предават и широк спектър от болести и паразити.

Котки

Те пък са приблизително около 600 милиона на Земята - някои домашни любимци, други диви и безпризорни. Ухапванията от котки, макар и не толкова чести, са толкова опасни, че един на всеки трима може да бъде сериозно инфектиран, при това със сериозни усложнения. В Австралия, например, 500 смъртни случая и 11 000 хоспитализации годишно се приписват на патогени, пренасяни от котки, предимно от паразита токсоплазмоза.

Снимка 634585

Източник: iStock

Хипопотами

Несъмнено са едни от най-страховитите тревопасни животни в Африка, когато става въпрос за защита на своите малки и територия. Всяка година приблизително 500 души в Африка умират от атаки на хипопотами, независимо дали са стъпкани, намушкани, удавени или ухапани. Силата на ухапване на хипопотама - почти три пъти по-силна от тази на лъв - може да счупи кости и да причини големи травми. Раните от ухапвания също са податливи и на сериозни инфекции.

Камили

Може и да е учудващо, но това привидно кротко животно създава доста проблеми в някои части на света. Сблъсъците на превозни средства с високия около два метра екземпляр са убили и ранили стотици само в Оман и Саудитска Арабия. В Израел собствениците на камили са задължени да чипират животните си и носят наказателна отговорност в случай на инцидент. Камилите често предават и близкоизточния респираторен синдром (MERS), който е убил най-малко 858 души от появата си през 2012 г./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.02237
GBP GBP 1 2.32242
RON RON 10 3.93369
TRY TRY 100 5.44702
USD USD 1 1.79632