"Оскари" 2024: Добра година за кино реколтата

Любопитно 04.03.2024 19:39 Снимка: ДНЕС+

"Оскари" 2024: Добра година за кино реколтата

Ако до миналото лято не можеше да се говори за нещо различно от Барбенхаймер, то от днешна гледна точка нещата стоят малко по-различно, макар все пак епичната драма на Кристофър Нолан "Опенхаймер" да доминира всички останали заглавия, състезаващи се за великите статуетки на Американската филмова академия.

"Опенхаймер" има общо 13 номинации от Академията, последван с 11 номинации за "Клети създания" на Йоргос Лантимос и 10 за "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе и 8 номинации за "Барби" на Грета Гъруиг.

Килиън Мърфи в "Опенхаймер" (Снимка: AP/ БТА)

Докато миналата година имаше известна доза изненада в това, че филмът "Всичко, навсякъде, наведнъж" взе 7 "Оскара", включително и за най-добър филм, макар филмът да не представи кой знае колко значителна кинематографична работа, то тази година имаме малко повече надежди, че все пак доброто кино се завърна на най-престижните и суетни награди в кино индустрията.

Макар и много различни, "Опенхаймер" напълно заслужава доминацията си над "Барби" - основният му конкурент, защото филмът съчетава качествата на добрата кинематография, съдържание, добър разказ с бюджетността, нещо важно, когато става дума за наградите "Оскар".

"Опенхаймер" е кино събитие и изживяване, което зрителят няма как да не оцени - и като добър продукт, и като достатъчно комерсиален такъв, за да донесе необходимото съживяване на индустрията.

Райън Гослинг и Марго Роби - главните герои в "Барби" (Снимка: Getty Images)

Филм за американския професор по теоретична физика Джулиъс Робърт Опенхаймер (1904 - 1967), директор от 1943 до 1945 г. на секретната лаборатория "Лос Аламос", известна още като "Проект Y" и администрирана от Калифорнийския университет по време на проекта "Манхатън" и за неговия принос в създаването на атомната бомба.

Сюжетът се фокусира както върху турбулентния личен живот на Опенхаймер, така и върху ролята му в "Манхатън" и отношенията му с колегите, политиците и военните.

В ролята на Опенхаймер е ирландският актьор Килиън Мърфи, който вероятно ще бъде и носителят на награда "Оскар" в категория за най-добър актьор.

"Барби" на Грета Гъруиг не взе толкова номинации, колкото се очакваха, а това, че Марго Роби не е номинирана за главна женска роля нито пък режисьорката Грета Гъруиг в категорията най-добър режисьор, доведе до някои критики от страна на специалистите, че наградите отново са сексистки, тъй като в същото време Райън Гослинг е номиниран за главна мъжка роля за Кен. 

Райън Гослинг и Грета Гъруиг на наградите на Гилдията на режисьорите в Бевърли Хилс, 10 февруари, 2024 г. (Снимка: Getty Images)

Така из интернет пространството стана популярно мемето: He is an Oscar Nominee, she is just a Barbie/ Той е номиниран за "Оскар", тя е просто Барби". 

Холивуд пострада последните години, не само заради стачките, но и заради провалите на много филми на "Дисни" и "Марвел", които не доведоха очакваните успехи и дори не успяха да покрият бюджетите си.

До известна степен се оказва, че франчайз киното също е на доизживяване, защото зрителите не биха се доверили само от носталгия по някоя продукция, която не носи добро съдържание. Приходите дори от новия "Индиана Джоунс: Реликвата на съдбата" не донесоха очакваните приходи.

Изминалата 2023 година донесе на публиката прекрасни филми, за които не е нужно да броим само милиони, не че не са важни, особено в Америка.

Лили Гладстон и Леонардо Ди Каприо в "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе (Снимка: БТА)

Мартин Скорсезе пък се очертава като най-номинираният жив режисьор в историята на киното до този момент. Самият Скорсезе е номиниран за "Оскар" за най-добър режисьор 10 пъти. Стивън Спилбърг е номиниран 9 пъти.

Най-вероятно Лили Гладстон от "Убийците на цветната луна" ще вземе наградата в категория най-добра актриса в главна роля, имайки предвид нейния бекграунд и това, че на "Златните глобуси" поздрави всички от нейното индианско племе на собствения им език.

Тези неща в днешния момент правят впечатление и доставят необходимата доза политическа коректност във времена, където разнообразието е на преден план.

Мартин Скорсезе (Снимка: Крис Пицело/ АП/ БТА)

Извън това съвпадение, че Лили Гладстон е истинска представителка на индианците, а не просто играе такава, ролята й в "Убийците на цветната луна" е впечатляваща и напълно заслужава отличието.

В същата ситуация обаче се намира и Ема Стоун, изиграла Бела в "Клети създания" на Йоргос Лантимос, една приказка за Франкенщайн, създаден от учения, но и история за освобождението на една жена, дръзнала да се противопостави на патриархалното общество.

"Клети създания" е първият по-комерсиален филм на режисьора на "Фаворитката" и "Омарът", който е ключово име в авторското и независимо кино.

Ема Стоун като Бела в "Клети създания" на Йоргос Лантимос (Източник: Форум Филм България)

Една от изненадите шедьовър на тазгодишните "Оскари" е и филмът, който спечели "Златна палма" на кинофестивала в Кан на френската режисьорка Жюстин Трие "Анатомия на едно падане".

Той по някаква причина не беше номинацията на Франция за "Оскар" в категория чуждоезичен филм за сметка на "Страсти в кухнята" на Тран Ан Хунг.

Макар "Страсти в кухнята" с Жулиет Бинош и Беноа Мажимел да не влезе в краткия списък на номинациите, "Анатомия на едно падане" също е отсъстващ от тази категория (тъй като преобладава английският език в него), но е номиниран за 5 отличия, включително за най-добър филм.

Историята, която Жюстин Трие ни предлага дисекция на разпада на семейните отношения, която пронизва със своята психологическа и драматична стойност.

Кадър от "Анатомия на едно падане" на Жюстин Трие (Източник: БЕТА ФИЛМ)

Напрегнат и вълнуващ до последния момент, "Анатомия на едно падане" се разгръща като опияняващ ребус, фокусиран върху объркаността на съществуването и често неуловимата природа на самата истина.

Трие е едно от лицата на съвременното френско кино, а близостта ѝ със Сандра Хюлер (актрисата в главната роля) е от години.

Сандра Хюлер е едва третата германска актриса номинирана за награда "Оскар" за най-добра актриса. 

Сандра Хюлер в "Зоната на интереса" на Джонатан Глейзър

Германската актриса Сандра Хюлер е номинирана за ролята си в "Анатомия на едно падане" за главна женска роля, но филмът с нейно участие "Зоната на интереса" на Джонатан Глейзър е номиниран също в 5 категории, включително за най-добър режисьор и най-добър филм. 

Тази година можем да се наречем щастливци и да бъдем доволни от селекцията от филми за най-престижните филмови награди, които в последните години загубиха своя блясък, а и интереса на публиката по рейтинга. Но сега можем поне да се радваме на доброто кино, което стои в номинациите и по-малкото блокбастъри за сметка на авторското кино. /Dir.bg

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612