Още една причина да започваме деня си с чаша портокалов сок

Любопитно 19.04.2024 16:11 Снимка: ДНЕС+

Още една причина да започваме деня си с чаша портокалов сок

Ако следваме съвременните насоки на диетолозите, то би трябвало да се стремим да намалим приема на захар от всички източници. Това обаче означава и да ограничим консумацията както на плодове, така и на плодови сокове, включително прясно изцедени такива.

Ново проучване обаче доказва, че да започнем деня си с чаша фреш от портокал има ползи за здравето ни.

За да достигнат до това заключение учени от Toronto Metropolitan University изследват ефектите върху апетита, приема на храна и гликемичния отговор при възрастни след консумацията на прясно изцеден портокалов сок и купешки в кутия, който е подсладен със захар.

В проучването взимат участие 36 души с нормално тегло, които са разпредели в три групи според вида напитка, който е трябвало да пият. Едните са консумирали фреш от портокал, други - подсладен портокалов сок, а трети - само вода.

Снимка 661671

Източник: iStock

Изследователите установяват, че хората, които са пили прясно изцеден портокалов сок, са приемали по-малко калории през останалата част от деня, както и че нивата им на кръвната захар са били по-ниски в сравнение тези на с хората, пили подсладен сок.

Обяснението за този ефект според учените се крие в това, че фрешът съдържа флавоноиди, които забавят храносмилането и усвояването на захарта. Именно на това се дължи липсата на скок в кръвната глюкоза.

Наред с това изследователите забелязват, че участниците в проучването, които са пили прясно изцеден сок от портокал в началото на деня, са приемали по-малко калории на обяд в сравнение с тези, които са пили подсладен сок.

"Те консумират по-малко калории, главно чрез намаляването на приема на въглехидрати. Изглежда, че малко портокалов сок върши много работа", споделя един от авторите на изследването - Ник Белисимо.

Снимка 661674

Източник: iStock

Според Илана Мулщайн, която пък е регистриран диетолог и специалист по хранене в Лос Анджелис и не е работила по проучването, най-важното откритие всъщност е, че тялото очевидно разпознава разликата между естествените и добавените захари. Тя допълва също така, че винаги е препоръчвала хората да пият вода преди хранене. Причината е, че тя оказва значително въздействие върху понижаването на нивата на кръвната захар.

"Ако някой иска да пие портокалов сок, бих го посъветвала да се придържа към 100% портокалов сок, вместо "портокалова напитка", подсладена със захар, и по възможност да добави към него малко вода, за да има по-положителен резултат за кръвната захар", казва още Илана Мулщайн.

Полезно е да знаем също, че чаша от 250 мл. прясно изцеден портокалов сок не съдържа добавена захар, а и ни осигурява 100% от препоръчителния дневен прием на витамин С. Освен това ни помага да си набавим и други основни витамини и минерали, пише Fox News.

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029