Още една причина да ядем мед всеки ден

Любопитно 06.12.2022 16:26 Снимка: ДНЕС+

Още една причина да ядем мед всеки ден

Върху препечена филийка, палачинка, гофрета или пък директно с лъжица от буркана - медът ни е всякак вкусен. Освен това го харесваме и защото е една от най-здравословните сладки храни.

А сега дори даже разбираме, че имаме и още една добра причина по-често да ядем мед. Според ново изследване, проведено от учени от университета в Торонто, консумацията на мед може да подобри нивата на кръвната ни захар и холестерола.

Проучванията са всъщност цели 18 и в тях се включват повече от 1100 участници, които са били проследени за около два месеца.

Резултатите показват, че яденето на мед оказва положително въздействие върху кардиометаболитното ни здраве и по-точно - върху нивата на кръвната ни захар и холестерола. С консумацията на две супени лъжици мед всеки ден и ние можем да подсилим здравето си.

Снимка 598129

 

Къде обаче се крие тайната на ползите от яденето на мед? Отговорът - в сложния му състав от обикновени и редки захари, протеини, органични киселини и други биоактивни съединения. Ценни за сърдечно-метаболитното ни здраве са също и антиоксидантите в меда.

"Той съдържа флавоноиди и фенолни съединения. Флавоноидите са противовъзпалителни антиоксиданти, които имат способността да предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, а фенолните съединения намаляват риска от сърдечни заболявания, тъй като е известно, че предпазват клетките от оксидативен стрес", обясняват още учените.

Те изтъкват също, че най-добре е да ядем суров мед - такъв, който не е минавал през обработка. По този начин той запазва повече от полезните си хранителни вещества и антиоксиданти.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648