Най-старият коптски псалтир е изложен след реставрация в Коптския музей в Кайро

Любопитно 21.02.2024 17:37 Снимка: АР/БТА

Най-старият коптски псалтир е изложен след реставрация в Коптския музей в Кайро

Най-старият напълно запазен коптски псалтир е изложен в Коптския музей в Кайро след реставрация, съобщи Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет, цитирано от БТА.

Събитието съвпада с 144-та годишнина на музея.

Псалтирът съдържа 151 църковни песни, посветени на пророка Давид.

Псалмите са написани върху пергамент на един от диалектите на коптския език, който е последната фаза от развитието на древноегипетския език и е заместен от арабския след арабското завладяване на Египет.

Снимка: Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет (Снимка: Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет/БТА)

Книгата е открита през 1984 г. в коптско гробище в малък град край Бени Суеф на около 100 километра от Кайро. Подвързията й е скъсана, а на много места има петна.

Реставрацията е извършена в продължение на пет години от експерти от Коптския музей и Музея на ислямското изкуство в египетската столица. Екипът използва ултравиолетово и инфрачервено заснемане, за да се възстановят текстовете.

В залата, където е изложен пластирът, са инсталирани интерактивни екрани, показващи фотографии на цялото съдържание на книгата с упътвания на седем езика.

Коптският музей в Кайро, който е създаден от египетския духовен лидер и политик Маркус Симайка през 1908 г., пази богата колекция от египетски християнски артефакти.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612