Любопитно 26.03.2022 14:24 Снимка: ДНЕС+
Натуралното какао - суперхрана за мозъка
Новите форми на работа и съвременният начин на живот се отразяват на физическата ни активност и водят до увеличаване на консумацията на храни с лошо качество. Освен това новият ритъм на живот, особено в големите градове, причинява на много хора стрес и различни заболявания. Друг проблем за съвременните хора е липсата на почивка. Някои видове продукти обаче могат да помогнат за подобряване на ситуацията.
Експертите изтъкват три най-важни фактора за правилното функциониране на организма: здравословно и разнообразно хранене, редовни физически упражнения и почивка. Именно те помагат да се избегнат много видове заболявания.
Учените отдавна изследват храните и техните свойства. През последните години те са идентифицирали редица "суперхрани" с много ползи за здравето.
Много хора не са наясно с ползите от някои храни. Един от известните на всички продукти насърчава ефективната мозъчна дейност и помага в борбата със стреса, а също така е важен източник на минерали и фибри – натуралното какао, пише испанският „La Razón“.
Какаото е отличен пример за продукт, който е важен за здравето и правилното функциониране на организма.
Често хората свързват натуралното какао с шоколада, но последният е преработен продукт. Необработеното какао намалява кръвното налягане, регулира нивата на глюкозата, предпазва сърдечносъдовата система и подобрява когнитивните способности. Може да се използва по различни начини, което го прави чудесна съставка в различни ястия. Натуралното какао също така осигурява дълготрайно облекчение от стреса и има положителен ефект върху психичното здраве, ако се консумира често.
Освен това различни проучвания показват връзка (която невинаги съвпада с ефекта) между какаото и когнитивното здраве. Какаото подобрява когнитивните функции и спомага за насищането на мозъка с кислород, което може да бъде много полезно при наличие на заболявания, свързани с този важен орган. New England Journal of Medicine дори се опитва да проучи връзката между консумацията на шоколад във всяка страна и броя на носителите на Нобелова награда. Експертите обаче подчертават, че изборът на шоколад трябва да бъде правилният. Той трябва да съдържа поне 70% от основната съставка. Препоръчителното съдържание на какао е 85%. Какаовата маса трябва да е първият компонент, а захарта - последният.
Струва си да споменем и ползите от какаото за контрола на холестерола. Проблемите с холестерола са често срещани, но какаото може да помогне, тъй като съдържа минерали и фибри и е източник на добър холестерол./БГНЕС
Още по темата
-
Цените на какаото стават солени заради климатичните промени
преди 3 месеца
CHF | 1 | 2.03647 |
GBP | 1 | 2.31213 |
RON | 10 | 3.92903 |
TRY | 100 | 5.56076 |
USD | 1 | 1.82856 |
Последни новини
- 16:06 Косово осъди четирима сърби за убийството на политика Оливер Иванович през 2018 г.
- 15:59 Българските промишлени продукти поскъпват с 2.7% за месец
- 15:53 29 служители на ВиК – Варна дариха кръв
- 15:50 Bce пo-близĸи: Kитaй нaмaлявa митaтa нa гoлямa чacт oт внoca oт Cъpбия
- 15:42 16 кадети от колежа към Военноморското училище във Варна получиха първо звание
- 15:39 Министър Тахов обеща бързо да помогне на пострадалите от градушката в Гърмен земеделци
- 15:35 МС: Позицията за Срещата на НАТО отразява в пълна степен националния ни интерес
- 15:31 Мицотакис предупреди ЕС: Скопие рискува да изгуби членството в блока