Наричали Айнщайн „недоразвит“, а Томас Едисон - „глупав“: кои са най-известните успешни „неудачници“

Любопитно 24.06.2024 17:24 Снимка: ДНЕС+

Наричали Айнщайн „недоразвит“, а Томас Едисон - „глупав“: кои са най-известните успешни „неудачници“

В историята на известните личности има една група, които с положителност можем да наречем успешни „неудачници„.

За тях разказва Фейсбук групата „Любопитни факти, истории и уникални снимки„. Знаехте ли, че Бетовен е наричан „безнадежден композитор“, а Харисън Форд „лош актьор“?

Ето най-известните в света успешни „неудачници“:

Бетовен

Лудвиг ван Бетовен е германски класически композитор, представител на Виенската школа, важна фигура в преходния период между класицизма и романтизма. Смятан за един от най-великите композитори в историята на музиката. Той вдъхновява множество композитори, музиканти и слушатели поколения наред.

Но неговият учител по музика му казал, че е безнадежден като композитор.

Огюст Роден

Франсоа́ Огю́ст Рене́ Роде́н е френски скулптор, един от основоположниците на импресионизма в пластичното изкуство. Той обаче със сигурност е „достоен“ член на групата от успешни „неудачници“. Той обаче бил неуспешен ученик и три пъти се провалял на изпитите в художественото училище. А баща му като цяло смятал сина си за идиот.

Томас Едисон

Томас Алва Едисън е американски изобретател и бизнесмен, създал много важни устройства. Той е сред първите изобретатели, приложили принципите на организирано научно изследване и работа в екип в процеса на създаване на изобретения. Създателят на електрическата крушка.

Учителите му обаче казвали, че е твърде глупав, за да научи нещо. Той не се справял добре в първите си две работни места и бил уволнен и от двете поради непродуктивност. Докато изобретява електрическата крушка, той провежда повече от хиляда неуспешни експеримента.

Хенри Форд

Хенри Форд е американски инженер и предприемач, основател на автомобилната корпорация „Форд“. Концепцията на Форд за модерно строене на автомобил е революционна не само за индустриалните продукти, но и силно повлиява на модерната култура.

Форд обаче е стартирал бизнес пет пъти без успех.

Алберт Айнщайн

Немски физик–теоретик, философ и писател от еврейски произход, работил през голяма част от живота си в Швейцария и Съединените щати. Той е смятан за един от най-влиятелните и известни учени и интелектуалци за всички времена, неговото лице е едно от най-разпознаваните във всички части на земното кълбо, а често е определян и като бащата на съвременната физика. Автор на известната „Теория на относителността“,променила разбирането за Вселената и геофизиката.

Айнщайн обаче не е проговорил до 4-годишна възраст. Не се справял добре в училище. Родителите и учителите смятали, че е недоразвит. Изключен е от училище. И се провалил на изпитите в Цюрихското политехническо училище.

Уолт Дисни

Американски филмов продуцент, режисьор, сценарист, озвучаващ актьор, аниматор, предприемач, писател и филантроп, носител на седем награди „Еми“, три награди „Златен глобус“ и двадесет и две награди „Оскар“ от петдесет и девет номинации.  Носител е на четири почетни награди на филмовата академия на САЩ, като е получил повече номинации и награди от всеки друг човек. Като съосновател (заедно с брат му Рой О. Дисни) на Уолт Дисни Продъкшънс, Дисни се превръща в един от най-известните продуценти на филми в света. Корпорацията която съосновава, сега известна като Уолт Дисни Къмпани, днес има годишни приходи от около 35 милиарда долара. Няколко негови филма са включени в Националния филмов регистър от Библиотеката на Конгреса.

Дисни обаче е изгонен е от вестника, за който работил, поради липса на въображение и творчески идеи. След това той многократно започва бизнес, който завършва с фалит.

Мерилин Монро

Нейната външност я нарежда сред най-популярните секссимволи на 50-те години на ХХ век. Ранната ѝ и загадъчна смърт я превръща в попикона. Тя е носителка на 2 награди „Златен глобус“ и е номинирана за две награди БАФТА. От 1960 г. има звезда на Холивудската алея на славата.

Първият ѝ продуцент обаче ѝ казва, че не може да играе, защото… никак не е привлекателна.

Бийтълс

Британска поп/рок група, създадена през 1960 г. в град Ливърпул, Англия. Групата е смятана от мнозина за най-популярния музикален акт в историята на музиката, повлияла развитието на поп културата, и един от най-ярките символи на контракултурата през 1960-те години на XX век. „Бийтълс“ са най-продаваната музикална група в историята с 600 милиона продадени копия в света.

Първото звукозаписно студио обаче отхвърлило групата поради „лош звук“.

Харисън Форд

Филмов актьор, пилот и екологичен активист. Към 2020 г. общите приходи на американския боксофис от филмите му възлизат на над 5,4 млрд. долара, като световните приходи надхвърлят 9,3 млрд. долара, поставяйки го на 7-мо място в списъка на най-печелившите местни боксофисни звезди за всички времена. В допълнение към това той е номиниран веднъж за наградите „Оскар“ (1986 г.) и четири пъти за наградите „Златен глобус“ (1986, 1987, 1994 и 1996 г.). Форд е трикратен носител на наградата „Сатурн“ (1982, 1996 и 2016 г.), носител на наградата на Американския филмов институт AFI (2000 г.), на наградата Златен глобус на името на Сесил Демил (2002 г.), на почетен „Сезар“ (2010 г.), всичките за цялостни постижения и на почетна „Златна палма“ на Филмовия фестивал в Кан (2023 г.). Най-известната му роля е на археологът – приключенец Индиана Джоунс.

Високопоставен служител в Холивуд обаче му казал, че актьорската професия не е за него и не трябва да се занимава с нея сериозно.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319