Наистина ли може да глътнем паяк, докато спим

Любопитно 10.08.2023 11:34 Снимка: ДНЕС+

Наистина ли може да глътнем паяк, докато спим

Наскоро британецът Крис Каусли звъни рано сутрин на спешния телефон, след като усеща, че гърлото му се подува и дишането му става сериозно затруднено. При него пристига линейка и го откарва в болница, като предположението на фелдшера е, че става въпрос за ухапване на паяк.

От болницата обаче не са съвсем убедени, че това е причината. Лекарите така и не са сигурни какво е причинило проблемите с дишането на мъжа.

Експертите по паяците пък са по-склонни да вярват, че британецът не е пострадал от ухапване от паяк. Доктор Мат Уилкинсън от катедрата по зоология на Кеймбридж заявява, че твърдението, че човек поглъща около осем паяка годишно, докато спи, е абсолютен мит. По думите му не е ясно откъде произхожда това вярване, но то е толкова дълбоко вкоренено, че се е превърнало в нещо като градска легенда.

Други учени също подкрепят мнението на Мат Уилкинсън. Според тях един паяк не би влязъл в гърлото ни, защото все пак, дори и докато спим, вдишаме и издишаме. Освен това бихме усетили пълзенето му и то ще ни накара да се събудим.

Въпреки че ухапването на паяк в гърлото на човек си остава необичайно за учените, те предупреждават, че ухапванията по други части на тялото може да ни накарат да се почувстваме зле, замаяни и да се потим. В по-редки случаи може да се появи алергична реакция.

За да се предпазим от неприятни за здравето ни последици, препоръката на медиците е, ако забележим симптоми, за които се съмняваме, че са от ухапване от паяк, бързо да потърсим лекарска помощ, пише BBC.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612