На Еньовден слънцето се изкъпва във водите и те стават лечебни

Любопитно 24.06.2020 07:44 Снимка: ДНЕС+

На Еньовден слънцето се изкъпва във водите и те стават лечебни

На Еньовден се вярва, че слънцето се изкъпва във водите, поради което самите води стават лечебни. Вярва се, че хората, които успеят да се изкъпят на този ден, особено рано сутрин при изгрева, когато водата е най-лечебна – ще бъдат здрави през цялата година.

Това каза в интервю за БГНЕС проф. дфн Албена Георгиева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (ИЕФЕМ – БАН).

Специалистът не се колебае да каже, че Еньовден отвсякъде е магически празник.

„Всъщност Еньовден в миналото е съвпадал с лятното слънцестоене, което сега беше на 21 май – малко се е изместило в годините. Но в някакъв смисъл то е лятното съответствие на Коледа през зимата“, посочи тя.

В традицията се смята,, че тези най-дълъг ден и най-кратка нощ са изпълнени с магия.

„Вярва се, че тогава билките стават лековити, по принцип цветята, цялата природа е магическа. Вярва се, че тогава слънцето се обръща към зима, то се изкъпва във водите, поради което самите води стават лечебни. И се вярва, че хората, които успеят да се изкъпят на този ден, особено рано сутрин при изгрева, когато слънцето лекичко се е подало над хоризонта – тогава водата е най-лечебна – те ще бъдат здрави през цялата година.

Вярва се, че болестите също се къпят в тази вода и по този начин всъщност човек става по-устойчив за тях“, разказа Албена Георгиева. Това е празникът, който е свързан с лечителите и билкарите в традиционната култура. Затова и най-важното при него е брането на билките.

„Имало е жени, които от предната нощ са отивали в гората и са преспивали там, за да могат сутринта рано, още при изгрева на слънцето, да берат билки, които те познават и знаят, че са лечебни. Хубаво е било да не те видят, когато береш, така че всички жени са се пръскали по гората и са си брали билки на техни тайни места“, допълва специалистът.

И разказва за вярването, според което е трябвало да се наберат 77 билки и една половинка, която е незнайна билка, защото толкова били болестите. „Незнайната болест се лекува най-трудно, защото тя е незнайна, защото тя идва от свръхестествените същества и много често е трудно лечима. Затова е трябвало да има и такава билка, на случаен признак, която да се пречупи наполовина и се вярва, че тя е най-лековита от всички“, обясни професорът. От тези билки по традиция се правят китки, изсушават се, държат се в къщата, с тях жените лекували.

„Тогава са брали, разбира се и магьосниците, за да правят магии, но това много трудно се документира, защото те се крият. Никой няма да признае, че прави магии за лошо, макар че говорят, че такива магьосници е имало, че те са брали специални растения, с които да навредят – за болест, за раздяла, за смърт дори. Но никой не може да се похвали, че е записал точно такъв човек“, разкри проф. Георгиева.

Тя е убедена, че и днес имаме нужда и от чудеса. „Аз съм записвала много изцеления на сакрални места. Записвала съм жена, която е проговорила, другата е била сомнамбул или е ставала нощем, но е престанала. Тоест има такива чудеса, които се случват. Хората имат нужда от тях“, не скри професорът. Според нея в крайна сметка колкото и много да са напреднали науката и медицината, днес сме поставени в една ситуация, в която природата отново ни показва, че по-силна от нас, че ние колкото и да знаем – знаем много малко, че е нужно да сме смирени, да сме сплотени, да сме заедно, да се опитваме да си помагаме.

„Всъщност правенето на Еньовския венец, който е много важен – моми, жени и невести, и по-млади, и по-възрастни са ходели в гората, правели са този венец, и всеки, когото срещнат, са го провирали. Тоест той се провирал през венеца, защото се вярва, че по този начин ще бъде здрав. Всички хора имат нужда да вярват, че могат да се очистят, че могат да бъдат по-силни, когато дойдат неприятностите, болестите, различни видове бедствия. Хората се опитвали да се защитят от лошото, но и да бъдат заедно, за да си помагат, защото в лошото това е спасението да сме заедно“, сподели Албена Георгиева. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.816
GBP GBP 1 2.19761
RON RON 10 4.01336
TRY TRY 10 2.16883
USD USD 1 1.61332