Могат ли да бъдат опасни слънцезащитните продукти

Любопитно 09.06.2023 15:07 Снимка: ДНЕС+

Могат ли да бъдат опасни слънцезащитните продукти

Направено скорошно изследване установява тревожна тенденция в слънцезащитните продукти - само 1 на всеки 4 продукта, от общо от 1 700 изследвани, са ефективни без да включват в състава си  "притеснителни" химикали.

И по-специално се изтъква съставката оксибензон (известена още като бензофенон-3). Освен, че е установено, че предизвиква алергични кожни реакции, тя се абсорбира в кръвния поток и може да действа като хормонален разрушител. По-конкретно проучванията показват връзка между оксибензон и занижени нива на тестостерон при подрастващите момчета, както и засягане на хормоните на щитовидната жлеза, бъбречната функция.

Слънцезащитни продукти се делят на два основни вида: минерални и химически. Минералните използват съставки като цинков оксид или титанов диоксид и се считат за безопасни. Химическите, които съставляват по-голямата част от слънцезащитните продукти, включват в състава си различни синтетични химикали, включително оксибензон.

За да дадат повече ясното върху тревожната тенденция, от Yahoo Life се допитват до някои специалисти. Те, макар и да не отричат някои потенциални вреди съставки като оксибензона, все пак твърдят, че химическите слънцезащитни съставки обикновено се считат за безопасни за употреба от човека. И че са много ефективни при осигуряването на UV защита. Единственото условие е, да се използват правилно.

Колкото до навлизането на оксибензон в кръвния поток, специалистите са единодушни, че това важи за много от нещата, които използваме върху кожата си ежедневно. И само защото съставките се абсорбират и лабораторно е доказано, че имат потенциала да навредят, това не означава непременно, че ще имат такъв ефект върху човешкото тяло. И уточняват, че вероятно ще трябва да прилагаме оксибензон върху кожата си в продължение на 300 години без прекъсване, за да доведем кръвните си нива до концентрацията, показана в лабораторните изследвания.

И все пак, ако човек има притеснения от употребата на слънцезащитни продукти с оксибензон или друг химикал, може да се придържа към използването на минерални продукти. И да прецени теоретичния риск от слънцезащитния крем спрямо абсолютния риск от незащитено излагане на слънце.

А според съветите на експертите при избора на слънцезащитен крем, трябва да вземат предвид четири основни неща:

  • SPF (слънцезащитен фактор) - минимум SPF 15 за по-тъмна кожа и SPF 30 за тези с по-светла пигментация
  • широкоспектърни продукти - тези, които предпазват както от UVA, така и от UVB лъчи
  • дейностите, които планираме да правим - ако ще се движим интензивно, трябва да изберем слънцезащитен крем, оценен като водоустойчив
  • избор на правилния за нас продукт - този, който ни допада като вид и консистенция и няма да забравяме да нанасяме често

Препоръчително е слънцезащитният продукт да се нанася 20 до 30 минути преди излагане на слънчевите лъчи и да се повтаря отново на всеки 40 минути, ако сме на плажа или във вода, или на всеки 2 часа, ако сме просто на открито.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853