Milla Sofia - секси моделът мечта, създаден от изкуствен интелект

Любопитно 28.09.2023 12:18 Снимка: ДНЕС+

Milla Sofia - секси моделът мечта, създаден от изкуствен интелект

Дали може да обвиняваме само изкуствения интелект за това, че стандартите за красота стават все по-нереалистични и "съвършени". И че хората всячески се стремят към външния вид на един "фалшив модел на мечтите".

След множество критики в тази насока, създателят на изкуствения инфлуенсър в социалните мрежи Milla Sofia, поставя подобни въпроси. И е категоричен, че неговата "руса бомба" в никакъв случай не дава лош пример за очакванията към външния вид на жените.

"Инфлуенсърите в социалните медии постоянно редактират снимките си, използвайки множество филтри, които често правят образите им нереални", казва пред Independent създателят на Milla Sofia. Той е от Хелзинки, Финландия, но е помолил самоличността му да бъде запазена в тайна.

Създадена чрез генеративен изкуствен интелект, Milla Sofia - 24-годишен псевдосупермодел - вече може да се похвали с над 70 хиляди последователи в Instagram. Тя е руса, синеока, стойна, с тънка талия и големи гърди. И обикновено носи тесни дрехи и горнища с дълбоко изрязани деколтета. Или пък е представена като супергероичен косплейър.

И не е чудно, че повечето последователи са толкова заети да съзерцават зашеметяващото ѝ представяне, че дори не осъзнават, или предпочитат да не осъзнаят, че Milla Sofia не е истинска, пише New York Post.

Все пак има гневни коментари към снимките на Milla Sofia, които възмутено отбелязват, че подобни модели създават у подрастващите момичета нереални представи за красота. На което нейният създател отговаря, че това е обществен проблем по принцип, който не бива да се прехвърля върху развиващите се технологии.

"Съвременните модели и инфлуенсъри масово се подлагат на козметични операции. Така че представите за красота вече са изкривени и то от доста дълго време. Изкуственият интелект само улеснява извършването на промени и е нещо като допълнителна стъпка по-далеч от реалността", допълва той, като подчертава, че изкуственият интелект може да бъде " и добър и лош, точно както много други иновации".

И вероятно е прав в твърденията си, след като един пластичен хирург в Лонг Айлънд споделя, че има бум на пациенти, които искат да бъдат двойник на куклата Барби - под влияние на игралния филм, който се появи тази година.

Подобно на Milla Sofia, през последните месеци чатботовете с изкуствен интелект заеха важна роля и в онлайн запознанствата и приложенията. Някои от тях се използват за романтични измами и за печалба на пари.

23-годишната инфлуенсърка Карин Марджъри пък създаде генеративен клонинг на себе си - CarynAI, за да даде възможност за аудио разговори със своите фенове. Отговорите се генерират спонтанно с помощта на приставката GPT-4, което променя начина на взаимодействие на хората с машините. Таксата е долар на минута.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361