Любопитно 10.01.2024 11:52 Снимка: ДНЕС+
Меласа вместо захар - има ли смисъл?
Колкото повече научаваме за вредите от захарта, толкова повече искаме да намерим неин заместител, който и да е по-полезен, и да ни е вкусен. Според последни изследвания изкуствените подсладители не са по-добрата алтернатива, затова обръщаме поглед към един друг продукт, който все повече се налага на пазара напоследък.
Меласата е натурален заместител на захарта. Представлява гъст и тъмен на цвят сироп, който е остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика или захарно цвекло. Първият етап от процеса е смачкването на тръстиката или цвеклото с цел извличане на сока. Той се сварява, за да се образуват захарните кристали.
А когато те се отцедят от сока, остава меласата. Тази процедура се повтаря няколко пъти, като първата меласата е най-светла и най-сладка. Именно тя се използва най-често за консумация. Този вид течна захар съдържа предимно захароза и по-малки количества от монозахаридите фруктоза и глюкоза.
Източник: iStock
Меласата също има високо съдържание на захар, но и голямо количество витамини и минерали - като магнезий, мед, селен, желязо, калий, калций, витамин В6 и други. Тъмната меласа е и с високо съдържание на желязо.
В една чаена лъжичка се съдържат 58 калории, които идват изцяло от въглехидратите - предимно захари. Почти същото количество калории съдържа и медът. Именно затова не се препоръчва консумацията на меласа в големи количества, но все пак тя се смята за по-здравословната алтернатива на захарта.
Източник: iStock
Смята се, че меласата има ползи за организма като цяло и може да повлияе положително на нервната система, да повиши стойностите на хемоглобина, да ни помогне да се справим със стреса и да нид аде повече енергия.
По-често използвана в кулинарията е меласата от захарна тръстика заради по-приятния си вкус. Освен това в някои случаи е по-предпочитана пред бялата или кафява захар заради течната си форма, плътнатa и лепкава консистенция. Тя е перфектен избор за постигане на хрупкава коричка на различни печива като бисквити, меденки, пайове и други. Използва се и за направата на ром, както и в различни сосове и маринати, пояснява Food Insight.
Меласата може да се приема и в количество от една-две лъжички дневно, разтворени в чаша вода или прясно мляко. Препоръчително е течността да се консумира със сламка, защото голямото количество захар има негативен ефект върху здравето на зъбите.
Още по темата
CHF | 1 | 2.00187 |
GBP | 1 | 2.27939 |
RON | 10 | 3.93076 |
TRY | 100 | 5.62978 |
USD | 1 | 1.81667 |
Последни новини
- 21:22 Хороскоп за четвъртък, 9 май 2024 г.
- 19:36 БФС и клубовете решиха: Първа лига остава с 16 отбора, но форматът ще е различен
- 19:26 Японската практика „Шинрин-йоку“ или как природата лекува стреса
- 19:17 Директна авиолиния ще свързва София и Баку
- 19:08 Над 40 живота е спасил доброволец от БЧК-Варна, сред тях и на много деца
- 18:59 Плаж Навагио на Закинтос ще остане затворен и това лято
- 18:53 АДФИ с доклад за заплатата на Лена Бориславова, пращат го в прокуратурата
- 18:49 Ердоган на среща с кувейтския емир: Позицията на Кувейт укрепва палестинската кауза