
Любопитно 10.01.2024 11:52 Снимка: ДНЕС+
Меласа вместо захар - има ли смисъл?
Колкото повече научаваме за вредите от захарта, толкова повече искаме да намерим неин заместител, който и да е по-полезен, и да ни е вкусен. Според последни изследвания изкуствените подсладители не са по-добрата алтернатива, затова обръщаме поглед към един друг продукт, който все повече се налага на пазара напоследък.
Меласата е натурален заместител на захарта. Представлява гъст и тъмен на цвят сироп, който е остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика или захарно цвекло. Първият етап от процеса е смачкването на тръстиката или цвеклото с цел извличане на сока. Той се сварява, за да се образуват захарните кристали.
А когато те се отцедят от сока, остава меласата. Тази процедура се повтаря няколко пъти, като първата меласата е най-светла и най-сладка. Именно тя се използва най-често за консумация. Този вид течна захар съдържа предимно захароза и по-малки количества от монозахаридите фруктоза и глюкоза.

Източник: iStock
Меласата също има високо съдържание на захар, но и голямо количество витамини и минерали - като магнезий, мед, селен, желязо, калий, калций, витамин В6 и други. Тъмната меласа е и с високо съдържание на желязо.
В една чаена лъжичка се съдържат 58 калории, които идват изцяло от въглехидратите - предимно захари. Почти същото количество калории съдържа и медът. Именно затова не се препоръчва консумацията на меласа в големи количества, но все пак тя се смята за по-здравословната алтернатива на захарта.

Източник: iStock
Смята се, че меласата има ползи за организма като цяло и може да повлияе положително на нервната система, да повиши стойностите на хемоглобина, да ни помогне да се справим със стреса и да нид аде повече енергия.
По-често използвана в кулинарията е меласата от захарна тръстика заради по-приятния си вкус. Освен това в някои случаи е по-предпочитана пред бялата или кафява захар заради течната си форма, плътнатa и лепкава консистенция. Тя е перфектен избор за постигане на хрупкава коричка на различни печива като бисквити, меденки, пайове и други. Използва се и за направата на ром, както и в различни сосове и маринати, пояснява Food Insight.
Меласата може да се приема и в количество от една-две лъжички дневно, разтворени в чаша вода или прясно мляко. Препоръчително е течността да се консумира със сламка, защото голямото количество захар има негативен ефект върху здравето на зъбите.
Още по темата
-
-
-
Кафето ни предпазва от диабет - но при едно условие
преди 4 месеца
![]() |
1 | 2.09269 |
![]() |
1 | 2.26763 |
![]() |
10 | 3.86688 |
![]() |
100 | 4.17071 |
![]() |
1 | 1.66213 |
Последни новини
- 17:56 Стотици изпратиха Диого Жота и брат му
- 17:43 Задържаха трима от маскираните младежи, пребили минувачи в центъра на София
- 17:34 Нанков пожела на полицаите и пожарникарите здраве, сила, кураж и признание
- 17:21 Юнайтед се подсили с 18-годишен парагваец
- 17:09 Век по късно отново разрешиха къпането в река Сена в Париж
- 16:57 Цените на жилищата в България скочили със 125% от 2010 г. насам
- 16:44 Три инцидента в Рила, има починал
- 16:32 Заплашиха с бомба киното в Пазарджик