„Мъжете постоянно мислят за секс“ и още 9 мита за мъжката сексуалност

Любопитно 06.01.2021 11:53 Снимка: ДНЕС+

„Мъжете постоянно мислят за секс“ и още 9 мита за мъжката сексуалност

Всеки е податлив и може да стане заложник на стереотипи в мисленето.

Кой не знае например, че „размерът е от значение“, „мъжете постоянно си мислят за секс“ и цяла поредица „крилати фрази“ от този тип.

Всъщност всякакъв род обобщения е добре да се избягват. Не само, защото обикновено се намират изключения от правилата, а и защото силният пол малко или много понася негативите на неправилните представи за тяхната сексуалност, ширеща се в обществото.

Да опитаме да развенчаем някои от най-разпространените митове.

Размерът има значение

Честно си признайте, наистина ли все още робувате на този мит? Известно е, че между 20 и 30% от жените са облагодетелствани със способността да достигат до оргазъм при вагинален секс. Но дори и сред тях този мит, касаещ мъжките сантиметри, води до нежелани размисли по темата „ще ми се разтегне влагалището“, ако сексът е с предимно надарени от природата партньори. Истината е по-тривиална: нищо подобно няма да се случи, дори ако жената е попаднала на мъж с мно-о-о-го сантиметри и прави секс с него постоянно. По пет пъти на ден. Всеки ден.

Стените на влагалището са мускули. Когато се говори за „широко“ или „тясно“ влагалище, става дума за силата на тези мускули. Тоест, нещата, както при всички мускули, опират до тренировки. Ако жената се притеснява, че не е „достатъчно тясна“, то има упражнения, които са специализирани за укрепване на правилните мускули. Тренировките не само помагат, но дават на тренираните жени и повече удоволствие по време на секс. Бонусът за дамите е, че тренираните през годините мускули на тазовото дъно ще им позволят в напреднала възраст да не се притесняват от някои… неприятни ситуации.

Всъщност големите сантиметри на „мъжкото достойнство“ може да се приемат като много съществен риск, единствено по отношение възможни травми по време на секс.

Мъже, спрете с размислите за сантиметри! Жени, направете същото!

Мъжете искат секс много повече (и по-често), отколкото жените

По тази тема до този момент няма нито едно изследване, данните от което да сочат такива изводи. Нито едно, което си заслужава да му се доверите. Крайно време е това схващане да бъде окачествено като откровена глупост и да престанем да вярваме, че например, „мъжете мислят за секс на всеки 27 секунди (или 7 минути – все същата „достоверна“ глупост)". И жените, и мъжете приблизително еднакво обичат секса.

Едно от изследванията по темата, проведено през 2012 година от учени от Университета в Охайо, сочи, че около 19 пъти на ден мъжките размисли са насочени към темата секс. Приблизително толкова пъти мачовците се сещат и за ядене. И почти точно толкова пъти за секс и ядене мислят и жените, пишат авторите на изследването.

Оргазмът е еднакъв при мъжете и жените

Средната продължителност на мъжкия оргазъм е около 6 секунди, на женския – 23 секунди (статистически усреднени стойности). Някои смятат това за „несправедливост“, но това е първият и най-ясен критерий, по който оргазмите при мъжете и жените се различават.

При мъжете оргазмът се характеризира като „скокообразен“, с краткотраен период на платото. Казано по-просто, сладостното усещане при мъжа бързо нараства, достига пикови стойности и пак толкова бързо изчезва.

За този „сложен“ процес при мъжете не е нужно присъствието на висша мозъчна дейност; достатъчно е само наличието на гръбначен мозък, тъй като центърът, който управлява случващото се, се намира именно там.

Тънка снага в червени дрехи – мечтата на всеки мъж

Наясно сте, че всеки мъж си има свой вкус: някои си падат по дамите с високи токчета и ярко начервени устни, други получават ерекция от вида на любимата жена по вълнени чорапи, невчесана, без грим и по пижама.

Крайно време е да престанем с поставянето под общ знаменател на всички мъже.

По стимулация на простатата си падат само гейовете

Във вътрешността на тазовата кухина при мъжете се намира жлеза, която може да бъде стимулирана или чрез притискане отвън в областта на гениталиите, или през ануса. Гарантирано е, че ако внимателно се вкара пръст в аналния отвор на мъжа и се стимулира малката издатина, която се намира на предната стена на дебелото черво, пенисът ще реагира „по правилния начин“.

Това е чисто физиологичен процес и в никакъв случай не означава, че мъжът, който обича да бъде стимулирана простата му, гледа благосклонно и си мисли за секс с друг мъж.

В началото на XX век в някои магазини се появява „приспособление“, изработвано по онова време от стомана. Наричат го „масажор за простатата“ и основната аудитория купувачи на „устройството“ са дами, които желаят да доставят удоволствие на мъжете.

Порното по никакъв начин не влияе на отношенията във връзката

Влияе и още как! Съществуват няколко научни изследвания, които достигат до почти един и същи извод: двойките, които заедно гледат порно, се радват на по-здрави връзки. В една научна разработка, която изследва поведението на обвързани мъже и жени на възраст между 18 и 34 години, заключенията са много интересни. Резултатите от анкетите  показват, че 76,8% от участващите в анкетата мъже и 34,6% от жените гледат порно, само когато са сами.

В същото време анкетираните двойки, които декларират, че гледат филми за възрастни заедно с партньора си, освен, че по-рядко се карат, но и в много по-малка степен са склонни да изневеряват.

Ако му „омеква“ насред секс, значи жената не му харесва

Жени, не приемайте това много навътре и лично: причините „да му омекне“ може да са хиляди, защото мъжката сексуалност не е нещо просто устроено. Почнете от тривиалното: мъжът може да е попрекалил с алкохола, може да го боли глава или просто мислите му да са претоварени от стресови ежедневни проблеми – предстоящ ремонт, неплатени кредити, работни неуспехи или притеснения, че няма да може да иде за риба в почивните дни. А е възможно мъжът банално да не е в настроение за секс. Дами, нали не вярвате, че само вие имате право „да не сте на кеф“?

Веднъж започне ли, не може да се спре

Мъжете не са животни, прикачени към и командвани от пениса си. Всеки мъж може да спре със секса в който и да е момент, защото способността му да контролира поведението си в такива случаи не отслабва до степен, че да не чуе, ако жената го помоли да спре. Да, няма да е във възторг от това. Точно толкова раздразнен ще се почувства, колкото и жена, която тъкмо е започнала да се наслаждава, а мъжът внезапно „го извади“. Но ако на нея по една или друга причина не ѝ е приятно и иска малко почивка, спокойно може да каже „не“ и да не се плаши, че „той не може да спре, докато не свърши“.

И това с „не“-то може да се случи по всяко време, дори ако той и тя вече са голи и са в разгара на бурните движения.

Хетеросексуалните мъже не са опитвали секс с други мъже

Centres for Disease Control and Prevention провежда изследване, в което участват над 9000 респондента на възраст между 18 и 44 години. Участниците попълват анкета, в която въпросите са свързани със сексуалните им предпочитания. 2,3% от мъжете, които са отговорили, че са имали отношения с друг мъж, се самоопределят като „хетеросексуални“.

В друг контролиран експеримент, осъществен по заявка на портала YouGov, 1632-ма мъже са помолени сами да се оценят в сексуален аспект по т.нар. „скала на Кинси“. Те трябва да изберат оценка между „0“ и „6“, където „0“ е за „напълно хетеросексуален“, а „6“ – „напълно хомосексуален“. От всички участвали в анкетата само 46% сами се оценяват с оценка „0“.

Ако той мастурбира, значи жената не го задоволява

Мастурбацията е нещо много повече от механично самоудовлетворяване. Това е начин да научим повече за себе си, за сексуалността си и за начините, по които получаваме удоволствие. Няма значение, дали мастурбиращият е от мъжки или женски пол – това е просто нещо, което ни носи много ползи (стига да не изпадаме в крайности, разбира се).

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448