Марс, NASA и строежът от биокомпозит

Любопитно 17.09.2021 20:12 Снимка: ДНЕС+

Марс, NASA и строежът от биокомпозит

В началото на годината NASA отбеляза значителен напредък в усилията хората да заживеят на Марс - за първи път преобразува въглероден диоксид в кислород на повърхността на Червената планета. Сега учените имат ново предложение в помощ на заселването ни там, което звучи още по-иновативно, но е възможно.

Според ново проучване, публикувано в научното списание Materials Today Bio, бъдещите бази на Марс могат да бъдат построени от материал, създаден от кръвта, потта, сълзите и урината на астронавтите.

За целта човешката суровина трябва да се комбинира със суровините, които вече съществуват на Червената планета. Този подход би могъл да спести време и да намали разходите за междупланетните пътувания.

Идеята на учените е да използват нашия серумен албумин (HSA) като свързващо вещество с реголита на Марс (рехав хетерогенен материал, който се намира и на Земята, и на Луната), за да създадат биокомпозита ERB.

ERB е твърд колкото бетона, а в комбинацията с карбамид (вещество, открито в човешките урина, пот и сълзи) здравината му може да се увеличи с 300%.

Като част от новото изследване е произведена тестова версия на този материал, която се нарича "AstroCrete". Изследователите твърдят, че съществува потенциална възможност от него да се отпечатат тухли директно на Марс с 3D принтер.

Експертите са изчислили, че с помощта на астронавтите на място за две години е възможно да се произведат близо 500 броя тухли от биокомпозита ERB, уточняват от Dazed.

Въпреки че съществуват редица опасения (като рисковете от даряване на сериозно количество плазма в условията на ниска гравитация), в дългосрочен план този метод може да осигури важни строителни материали за бъдещите мисии на Червената планета./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448