Марго Роби не е само кукла "Барби"

Любопитно 28.01.2024 15:21 Снимка: ДНЕС+

Марго Роби не е само кукла "Барби"

До ролята й на Харли Куин в "Отряд самоубийци" мнозина смятат, че Марго е поредната лесно заменяема блондинка в Холивуд, но се оказва, че единственото, което превъзхожда нейната красота, е нейният ум

Нито режисьорката на "Барби" Грета Гъруиг, нито Марго Роби, която играе емблематичната кукла, бяха номинирани за "Оскар", за разлика от Райън Гослинг в ролята на Кен, което предизвика вълна от недоволство и дори гняв. Накара дори политиците да се включат с изявление по темата.

Но и без номинация за "Оскар" Барби е във фокуса на вниманието. Името на Марго Роби през последните месеци се чува постоянно, защото всички говорят за филма. Но знаят ли достатъчно коя е тя?

На километри северно от австралийския град Сидни през 1990 г. се ражда блондинката, която по-късно превзема Холивуд - Марго Роби. Тя е дете на разведени родители и като малка живее в дома на майка си, заедно с двамата си братя и сестра. Казва, че мечтае да бъде магьосник, защото знае ефектни трикове, и изобщо не подозира, че може да стане актриса. Смята, че това се случва само на хора, родени в Холивуд.

Прави представления у дома и участва в драматични пиеси в училище. На 16 е избрана в студентска продукция. И това е моментът, в който искрата към актьорството пламва. Не след дълго се отправя към Мелбърн, столицата на австралийската телевизионна индустрия. В продължение на седмици е бездомна и живее в апартаментите на различни приятели. Започва актьорската си кариера през 2008 г. в сапунената опера "Съседи", в която три години се превъплъщава в героинята Дона Фридман. Но разбира, че там не й е мястото. За щастие обаче големите австралийски сапунки служат като трамплин за американската филмова индустрия. Решена, че ще успее или с мисълта поне да се пробва, тя отива в Лос Анджелис.

Началото, разбира се, е стресиращо. И хубавите неща стават бавно...

Десетилетие преди да се превърне в куклата Барби, Роби за първи път се появява на големия екран редом до Леонардо ди Каприо във филма "Вълкът от Уолстрийт", когато е 23-годишнa. В Ню Йорк на кастинга за филма е съвсем неглиже - в дънки и ботуши. Това провокира реакция у кастинг директора, който й казва: "Отиди и си купи най-тясната рокля и най-високите токчета, които можеш да намериш." Може и наистина го прави. Получава ролята, която я популяризира, но и етикетира.

Съдбата отново я среща с Лео. С него си партнират по-късно в историята на Куентин Тарантино "Имало едно време в Холивуд".

 

Марго Роби и Леонардо ди Каприо по време на 72-ия годишен филмов фестивал в Кан, 22 май 2019 г.

Марго Роби и Леонардо ди Каприо по време на 72-ия годишен филмов фестивал в Кан, 22 май 2019 г.

Снимка: Getty Images

Разбира се, не забравяме и една от най-забележителните й роли - тази на Харли Куин в "Отряд самоубийци", където изиграва музата на Жокера, в чийто образ е Джаред Лето.

Марго Роби и Джаред Лето на сцената по време на 88-ите годишни награди

Марго Роби и Джаред Лето на сцената по време на 88-ите годишни награди "Оскар", 28 февруари 2016 г. в Холивуд

Снимка: Getty Images

Дотогава все още всички смятат, че Марго е поредната лесно заменяема блондинка в Холивуд, но се оказва, че единственото, което превъзхожда нейната красота, е нейният ум. Тя се превръща в страхотен продуцент, преди да навърши 30 г. Заедно със свои приятели стартира продуцентска компания, която си позволява да диктува тона на собствените си проекти. Разработва десетки филми и телевизионни продукции, почти всички написани и/или режисирани от жени. Роби използва компанията и за да осветли инициативи като няколкоседмична платена програма за писателки. В същото време актрисата изтъква, че парите не са цел. Всъщност Марго се е занимавала с какво ли не - чисти къщи, работи в бар, прави сандвичи..., но това е друга история.

Междувременно шепотът за игрален филм със заглавие "Барби" започва през 2009 г. и се разпространява сред различни писателски и продуцентски групи. Включително и тази на Марго и компания. Те надушват потенциала и измъкват проекта отрано. Роби влиза в първоначални преговори за главната роля, като подчертава пред главния изпълнителен директор Инон Крейс, че нейната компания ще уважи историята на марката. Набелязала Грета Гъруиг за режисьор, Роби умело продава проекта на среща с Warner Bros., предричайки, че може да спечели много. Компанията на Роби дава на сценаристите творческа свобода, а по-късно Vogue съобщава, че никой не е виждал сценария, докато не бива завършен.

Продуцентите успяват в крайна сметка да заснемат всичко, както те искат. И получават маркетингов бюджет от милиони долари, с който правят лентата хит, месеци преди да излезе по кината.

Несъмнено Марго Роби кара конкурентите си да треперят от нейната сянка. И като актриса, и като продуцент тя се изправя срещу много респектиращи имена в индустрията. За това говори и насрочването на премиерата на последния й филм, съвпадаща с премиерната дата на "Опенхаймер" от Кристофър Нолан. Наскоро Марго разкрива в медиите как насред истеричното очакване на двата филма Чарлз Ровен, продуцентът на "Опенхаймер", я е помолил да промени датата на излизане на "Барби", така че да не тръгва заедно с епоса за атомната бомба на Нолан. 

Несъмнено Марго знае как да се доказва. Тепърва предстои да видим дали наистина Холивуд ще позволи на "най-горещата блондинка" да го преобрази така, както тя знае най-добре.

А какво можем да кажем за личния й живот?

За никого не е тайна, че Марго има цяла тълпа от почитатели, които биха дали всичко на света, за да я видят отблизо, да им отговори на съобщението, да излязат на среща с нея. Е, лошо. Защото е заета с Том Акърли от 2014 г. насам, когато се срещат на снимачната площадка на филма "Френска сюита". Марго не обича да афишира връзката си и може би това е причината повечето от феновете ѝ да смятат, че е свободна. Том обаче винаги е до нея, макар и половин крачка назад и леко в сянка.

Марго и Том

Марго и Том

Снимка: Getty Images

Заблуждението е човешка привилегия. Стереотипите могат да бъдат разчупени, предразсъдъците - унищожени. Оказва се, че наложеният в обществото ни модел може да не е истински. И това е толкова вярно, колкото и че е една блондинка може да има мозък в главата си. Марго Роби е доказателство за това./Dir.bg

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319