Манията по черната паста за зъби

Любопитно 14.05.2018 18:09

Активният въглен отдавна не е само онова неприятно лекарство, което се налага да приемаме при стомашни неразположения и натравяния. Черният прах намира все по-широка употреба и в козметиката, борейки се с различни фактори, вредящи на красотата.

Един от нейните символи пък е именно бялата усмивка. Така постепенно на пазара се разпространиха пасти и дори четки за зъби с активен въглен. А тяхната основна мисия е една - да ни помогнат да имаме холивудска усмивка.

Именно от звездите тръгна и манията по черната паста за зъби. Много от тях се снимаха за социалните мрежи със зъби, оцветени в черно от въглена, в очакване на желания резултат. А след това тенденцията завладя и света.


Активният въглен е известен със своето основно качество - да привлича замърсяванията като магнит и да ги премахва от определени повърхности, били те в храносмилателната ни система или върху зъбите.

Тъй като е без цвят и мирис, той е перфектен за употреба с цел устна хигиена и избелване на зъбите. Може да се използва както самостоятелно с втриване, така и да бъде част от състава на паста.

Любопитна подробност е, че почистването на зъбите с въглен е практикувано още от древните римляни. Тогава основната цел е премахването на зъбната плака, която разрушава емайла.


Плюсове и минуси

+ Пастата за зъби с активен въглен премахва петна от кафе, цигари и други, които пречат да имаме желаната бяла усмивка.

- Не трябва да прекаляваме с употребата на подобни продукти, защото повечето са абразивни и могат да разрушат емайла.

+ Въгленът премахва бактериите не само от зъбите, но и от устната кухина. Това води до по-добра цялостна хигиена, а оттам и до по-редки посещения при зъболекаря.

- Черната пудра няма да има особен ефект, ако говорим за дефектен емайл и по-дълбоки петна. По-добре е обаче да използваме нея, отколкото паста с частици въглен. Трябва и да избягваме прекомерното четкане, за да не увредим безвъзвратно зъбите си. /lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448