Линчът на принцеса Кейт преди да се съобщи за рака ѝ показа болестта на медиите и обществото

Любопитно 25.03.2024 16:29 Снимка: ДНЕС+

Линчът на принцеса Кейт преди да се съобщи за рака ѝ показа болестта на медиите и обществото

Изявлението на принцеса Катрин, че болна от рак, трогна британците и породи и размисли не само за здравето на хората, но и за здравето на журналистиката в епохата на социалните мрежи, на фалшивите новини, на дезинформацията, на търсенето на бърза сензация, на навлизането на изкуствения интелект в медиите.

Въпреки че от британския кралски двор казаха, че принцеса Катрин е планирала да последва примера на свекъра си и да сподели открито с обществеността за заболяването си, факт е, че изявлението ѝ дойде след седмици на медийна  и социалномрежова какофония за здравето на младата жена, отбелязва Би Би Си, цитирано от БТА.

През тези седмици се появиха твърдения за разнородни заболявания на принцесата, за нейното изпадане в кома след операцията, която тя претърпя в средата на януари, за това, че тя продължавала да е в кома. Появиха се дори и твърдения, че Катрин е умряла и на нейно място е застанала двойничка, припомня „Нюзуик“.

Според редица конспиративни теории, тиражирани в последно време, принцесата дори не била болна, а била жертва на изискванията на Бъкингамския дворец да изглежда съвършено, тоест да се подложи на разкрасителна пластична операция, от която се възстановявала. Някои медии дори спекулираха, че тази разкрасителна процедура била не особено успешна. Според някои версии принцесата е експериментирала с нова прическа, която не се оказала особено удачна.

Не малко версии имаше и в друга посока – за отношенията между принцеса Катрин и съпруга ѝ, принц Уилям. Според една от тези теории Катрин и Уилям били разделени заради изневяра на принца и затова Катрин изчезнала от полезрението на обществото. В медиите дори се подхвърли името на Роуз Ханбъри, маркизата на Чъмли, която едно време е била близка с принца, но днес е омъжена и е майка на три деца. Според слуховете Роуз и Уилям имали връзка от времето на третата бременност на Катрин, която сега довела до раздялата на Уилям с Катрин.

Наложи се адвокати на Роуз да отрекат официално от нейно име тази хипотеза и да я нарекат фалшива, пишат „Бизнес инсайдър“ и „Глоубъл нюз“. Не малка част от слуховете дойдоха от факта, че семейството на Роуз от години е свързвано с британското кралско семейство, посочва „Глоубъл нюз“. Роуз и съпругът  ѝ са в списъка на задължителните гости на кралски събития, тяхното имение е в съседство с имението на Катрин и Уилям  в Сандрингам. Бабата на Роуз по майчина линия е била една от шаферките на кралица Елизабет Втора на сватбата ѝ през 1947 г. с принц Филип. Едно от децата на Роуз пък е било сред пажовете на Чарлз Трети по време на коронацията му миналата година.

Освен версията за изневяра на Уилям, заради която Катрин се криела от обществото, друга версия, която се тиражираше, беше тази, че тя е станала и жертва на физическо насилие от страна на половинката си. Като в този случай хипотезата се базираше на твърдения за холеричния характер на принца, публикувани в книгата на брат му Хари „Резервен“.

 Всички тези хипотези, които медии и социални мрежи подхвърляха с лека ръка от два месеца бяха опровергани по възможно най-зловещия начин на 22 март, с изявлението на Катрин за горчивата истина. Това изявление спечели съпричастност на принцесата, на нейното семейство, на целия британски кралски двор и породи критики към медиите, тиражирали непроверени информации.

Разказът на Катрин за заболяването ѝ последва и медийния линч, на който тя беше подложена малко по-рано този месец, когато в Деня на майката, от Двореца Кенсингтън (канцеларията на Уилям и Катрин) разпространиха снимка на принцесата и трите ѝ деца, за която беше пояснено, че е първата, направена след коремната операция на Катрин. Редица медии, сред които и световни агенции, публикуваха снимката, а после я изтеглиха заради съмнения, че тя е била манипулирана. Това принуди принцесата да се извинява в социалните мрежи за това, че като всеки аматьор фотограф и тя редактирала някои снимки. Случаят засили конспиративните теории за принцесата и насочи и дебатите в друга посока – тази за манипулирането на снимково съдържание, появяващо се в медиите, и в по-общ план за манипулиране на медийно съдържание и дори за навлизането на изкуствения интелект, чрез който се извършват подобни манипулации.

Конкретно в случая с манипулираната снимка на Катрин и  трите й деца медиите не се спряха само до този кадър, но се захванаха и с анализ и на други снимки, направени от нея в опит да я изловят като медиен фалшификатор. Веднъж заподозрели принцесата и целия кралски двор във фейк нюз, редица медии заподозряха, че новината от миналата седмица, че Катрин е била забелязана със съпруга си на фермерски пазар в Уиндзор също е фалшива и че на мястото на принцесата там е била друга жена – Хейди Аган, която си изкарва парите като дубльорка на Катрин. Пред „Мирър“ Хейди отрече това и призова онези, които тиражират конспиративни теории за принцесата, да престанат.

Броени дни преди Катрин да разкаже във видеоизявление, че страда от рак, в. „Мирър“ съобщи, че е започнало и разследване за опит за кражба на нейното медицинско досие от клиниката, в която тя беше приета през януари. А в редица италиански медии, като „Месаджеро“ и „Матино“, по това време се появи твърдението за илеостомия, на която е била подложена Катрин и бяха дадени разяснения в какво се изразява тази интервенция и кога точно се прилага тя.

След емоционалното видео на Катрин от 22 март британски политици, чужди лидери и канцеларии, като и редица знаменитости, а също и обикновени британци пожелаха скорошно възстановяване на принцесата. Но някои британци изпитаха й гняв към медиите заради тормоза и натиска, на който те са подложили Катрин в последно време, когато за нея са били едни от най-трудните моменти в живота й, отбелязват британски медии като Би Би си и „Сън“. През тези два месеца беше тежката коремна операция на принцесата, после, като става ясно, са дошли и резултатите от хистологията, показали, че тя има рак, последвани от началото на превантивната химиотерапия и споделянето по подходящ начин на новината за болестта на принцесата с трите й малки деца.

Бившият редактор на „Сън“ Стюарт Хигинс, който също е онкоболен, приветства огромния кураж на Катрин в този труден период да се изправи пред камерата и сама да разкаже за болестта си вместо да остави кралския двор за публикува писмено изявление. „Да разкриеш, че си диагностициран с рак е едно много лично решение и само Катрин и нейните най-близки хора са взели това решение да говори тя публично за болестта си“, казва Хигинс и изключва варианта Катрин да е била заставена да направи изявлението заради медийните конспирации и медийния линч, на който беше подложена в последно време. „Мисля, че ние всички трябва да й пожелаем всичко най-добро и да се надяваме да я видим отново, когато тя наистина се чувства готова да ни се покаже“, добавя Хигинс.

Самата Катрин каза в края на видеоизявлението си, че колкото и да обича кралските си задължения и да иска да се върне към тях, сега тя трябва да се концентрира върху пълното си възстановяване. „Мисля в този момент и за всички, засегнати от рака. За всички, които се борят с тази болест под каквато и да е форма и искам да им кажа: „Не губете кураж, нито надежда. Вие не сте сами“, заяви Катрин в края на видеоизявлението си.

В изявлението си също така обаче принцеса Катрин призова по елегантен начин медиите да я оставят да се лекува и възстановява на спокойствие. Този призив не е случаен. Според онкоспециалистите хората понасят различно химиотерапията, колкото и силни да са.

За онези, които искат да научат повече в тази насока, има много публикувани книги, но две от тях от първо лице единствено число остават емблематични – „Думата с Р“ на Лиса Линч и „Момичето с деветте перуки“ на Софи ван дер Стап. Първата книга е публикувана у нас от издателство „Enthusiast“ в превод на Илияна Бенова и е написана от британската журналистка и блогърка Лиса Линч. В нея тя документира борбата си с рака на гърдата и описва в детайли химиотерапията, на която е подложена. Няколко години след публикуването на книгата Лиса Линч е диагностицирана с вторичен рак на костите и мозъка и умира през 2013 г. едва на 33 години. По книгата на Лиса е създаден и филм, излъчен по Би Би Си. Втората книга е дело на нидерландската писателка и създателка на визуално съдържание Софи ван дер Стап. Днес тя е на 40 години, но когато е на 21 години е диагностицирана с рак. Докато се бори с болестта, тя си измисля девет различни самоличности за всяка една от деветте перуки, които тя носи по време на химиотерапията и това са Стела, Сю, Дейзи, Блонди, Платина, Ума, Пам, Лидия и Бебе. Това помага на Софи да пребори болестта. По книгата ѝ, разказваща за борбата ѝ с рака, която е преведена на 25 езика, е заснет преди 10 години германски филм.

Още по темата

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361