Лещата - най-евтината суперхрана

Любопитно 24.01.2023 15:18 Снимка: ДНЕС+

Лещата - най-евтината суперхрана

За ползите от бобовите растения се говори все повече в последните години и вече можем да ги наредим до останалите суперхрани, които ни дават всичко необходимо, за да бъдем здрави, енергични и красиви. А тези специално имат и още едно важно предимство - ниската цена.

Леща можем да намерим във всеки магазин, да я приготвим бързо и лесно, а след това да си хапнем вкусно. Ето и кои са най-важните ползи от редовната консумация на тази бобова култура, която ако сме подценявали досега, със сигурност няма да го правим и занапред.

Протеини

Да, нуждаем се от тях в големи количества, ако искаме да трупаме мускули. Но дори и да нямаме тази заветна цел, пак трябва да си ги набавяме редовно. Протеините са отговорни за пренасянето на кислород, производството на антитела и създаването на здрави клетки.

А 100 г леща съдържат около 9 г протеин, което си е завиден резултат. Той я превръща в страхотен алтернативен източник за всички, които не бива или не искат да консумират месо. Разбира се, може да бъде и в допълнение към него.

Фибри

Още едни наистина важни хранителни вещества, основната функция на които е да поддържат здравето на стомашно-чревния тракт. Специално тези в лещата са пребиотични фибри. Те подхранват чревната микрофлора и поддържат нейното разнообразие. А от това получаваме и още един важен бонус - по-силна имунна система. Защото здравето започва от червата.

Желязо

То е важен минерал, който при мнозина обаче е в дефицит. А това води до нисък хемоглобин (протеин в червени кръвни клетки, който разпределя кислород от белите дробове до останалата част от тялото) и миоглобин (той доставя кислорода до мускулите). Желязото е необходимо и за синтеза на някои хормони, а недостигът му води до развитието на анемия.

Калций

Лещата е богата и на него - 3.5 г в една порция. Минералът е от съществено значение за здравето на костите и ставите. А ако не консумираме животински продукти и ни е трудно да си го набавяме в необходимите количества, то бобовата култура е нашето решение.

Магнезий

Още един важен минерал, който може да ни помогне да се справим с редица неразположения - от мускулни крампи до безсъние. А в порция леща се съдържат 71 мг, което е повече от страхотно.

Полифеноли

Това са активни вещества, които се борят срещу вредители в организма - от UV лъчите и радиацията, до раковите образувания. Те гарантират здраве на сърдечно-съдовата система и предпазват от диабет. Имат антиоксидантно, антибактериално, противогъбично и противовирусно действие

Сърце и кръвно налягане

С високото си съдържание на фибри, фолиева киселина и калий, лещата се грижи за здравето на сърцето и подпомага контрола над кръвното налягане и холестерола. Освен това регулира и пулса благодарение на желязото и витамин В1 в състава си.

Лещата има нисък гликемичен индекс, което значи, че консумацията й не води до рязък скок в нивата на кръвна захар. А благодарение на фибрите ни гарантира и чувство за ситост за по-дълго, предава BBC Good Food.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648