Кумкуат помага при борба с рака

Любопитно 16.08.2020 18:42 Снимка: ДНЕС+

Кумкуат помага при борба с рака

Сред цитрусовите плодове е открит един, който има способността да забавя увеличаването на туморите, да поддържа храносмилателния тракт и да съдейства за заздравяването на костите.

Кумкуатът (Fortunella japonica), познат още като „декоративна мандарина”, укрепва защитните сили на организма. Той е необходим преди всичко на хора, които боледуват често от сезонни настинки и грип. Плодовете на растението съдействат за поддържането на нормалните функции на стомашно-чревния тракт и помагат при битка с анорексията, гаденето и стомашното разстройство, пише „Сабах”.

Една от важните свойства, които притежава този златист плод, е способността да забавя развитието на онкологичните заболявания. Съдържащото се в него голямо количество флавоноиди, прави тялото по-устойчиво на канцерогенни вещества, предизвикващи нарастване на туморите.

Друга „заслуга” за човешкото здраве е укрепването на костите, благодарение на високото съдържание на калций в плодовете. Те предотвратяват появата на бръчки и пигментни петна и подпомагат борбата с пъпките.

Златистият портокал е полезен и за зрението заради съдържащия се в него витамин А, като се смята, че е способен да предотврати развитие на катаракта.

Кумкуатът може да се яде заедно с кората. Препоръчва се също да приготвяне на мармалади и конфиткюри, като добавка към чая или при приготвянето на салати и десерти.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448