Кралица Елизабет Втора и лъжата, с която Хари и Меган я ядосаха

Любопитно 17.01.2024 14:24 Снимка: ДНЕС+

Кралица Елизабет Втора и лъжата, с която Хари и Меган я ядосаха

Темата за отношенията на кралица Елизабет Втора с принц Хари и Меган Маркъл дълго време бе широко обсъждане, но изглежда винаги има още какво да се каже, дори след смъртта на монарха. Това стана ясно за пореден път с излизането на новата книга на Робърт Хардмън Charles III: New King. New Court. The Inside Story.

В нея кралският биограф описва, че кралицата е била "бясна както никога преди" заради твърденията на съпрузите, че тя им е дала благословията и разрешението си да кръстят дъщеря си Лилибет. Това е галеното име на кралицата от детството й, използвано само от най-близките й роднини, както и от нейния съпруг. 

Според различни публикации, Хари и Меган никога не биха си позволили да използват въпросното име, ако Елизабет Втора не е била съгласна. Истината обаче явно е, че никой така й не я е питал за мнение. И първо това я е разгневило, а след това и всички тиражирани лъжи.

Според кралските източници, цитирани в книгата, Хари и Меган са платили големи суми на своите адвокати, за да публикуват неверни твърдения и да опровергаят тезата, че кралицата не е била питана за разрешение. Съпрузите дори са потърсили подкрепа от Бъкингамския дворец, за да потвърдят тяхната версия, но това искане очаквано е било отхвърлено.

Преди време говорител на принц Хари и Меган Маркъл заяви пред медиите, че преди да обявяват публично раждането и името на своята дъщеря, те са уведомили всички членове на кралското семейство, начело с Елизабет Втора, за името, което са избрали. И тогава тя дори е споделила надеждите си да я кръстят в нейна чест, припомня Daily Mail.

И така отново се създава една ситуация, в която се оказва, че "спомените може да варират" - както бяха коментирали от кралския двор след интервюто на Хари и Меган пред Опра Уинфри. Изглежда всеки има своята истина и я защитава както намери за добре.

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027