Любопитно 23.10.2024 16:25 Снимка: ДНЕС+
Коя е най-мръсната част от хладилника
Хладилникът е от онези уреди у дома, които работят непрестанно и използваме най-често. Затова и изисква доста поддръжка и почистване. Често обаче се оказва, че го пренебрегваме, а не бива, тъй като така изобщо не си правим добра услуга.
Докато вероятно по-често се сещаме да почистим рафтовете, вратите и дръжките на хладилника, сме склонни да обръщаме по-малко внимание на чекмеджетата за съхранение на плодове и зеленчуци. Но именно те се оказват най-мръсната част и могат да застрашат дори здравето ни.
Често пренебрегвани заради предназначението им да съхраняват пресни продукти и да ги запазят свежи за по-дълго време, чекмеджетата на хладилника всъщност лесно могат да се превърнат в развъдник на бактерии и мухъл.
Плодовете и зеленчуците са сред храните, които се развалят най-бързо и отделят влага, неприятни миризми, а оставят и петна. Освен това така се увеличава и рискът от замърсяването на други храни в хладилника.
Експертите по домашна хигиена изтъкват, че мухълът може бързо да се пренесе и върху други продукти, съхранявани в същото чекмедже, което представлява риск за здравето. Възможно е така да си причиним различни проблеми, вариращи от леки алергични реакции до тежки респираторни състояния, особено при хора с астма или чувствителност към мухъл. Вдишването на спори също така може да предизвика кашлица и кихане.
Освен на здравето ни, лошата поддръжка и хигиена на хладилника се отразява негативно и на останалите продукти в него. Тъй като мухълът и бактериите се разпространяват наоколо, дори свежите плодове и зеленчуци, които сме купили наскоро, ще започнат да се развалят по-бързо, отколкото в едно чисто и сухо пространство.
Ако не почистваме хладилника достатъчно често, рискуваме също така да си навлечем и вредители у дома. От развалените продукти често остават остатъци и миризми, които могат да привлекат плодови мушици, мравки и дори хлебарки. Освен че са неприятни, те могат да разпространят бактерии и допълнително да замърсят храната ни. Не е изключено и да нахлуят вътре в хладилника. Премахването им обаче може да бъде трудно и да изиска намеса от професионалисти в борба с вредителите.
Предвид всичко това, е полезно да знаем и колко често е добре да почистваме хладилника си, като не пропускаме и чекмеджетата за съхранение на плодове и зеленчуци. Най-добре е да го правим на всеки две до четири седмици или дори по-рано, ако забележим развалена храна.
За да сме още по-сигурни, че спазваме максимална хигиена, не е излишно да проверяваме хладилника всяка седмица, например преди да го заредим с хранителни продукти, пише Homes & Gardens.
CHF | 1 | 2.10939 |
GBP | 1 | 2.35062 |
RON | 10 | 3.92997 |
TRY | 100 | 5.43683 |
USD | 1 | 1.87844 |
Последни новини
- 21:26 Кирил Петков пазарува с кола на НСО барабар с цялата фамилия (ВИДЕО)
- 21:12 Хороскоп за неделя, 24 ноември 2024 г.
- 19:42 Бивш командир от "Азов": Остава един руски удар до пълното потъване на Украйна в мрак
- 19:33 Коя е жената, създала дубайския шоколад, по който светът полудя
- 19:24 На новото бойно поле на онлайн гигантите Китай води с много
- 19:20 "Резидент": Дезертьорството във ВСУ се разраства, най-малко 100 000 са избягали от бойните части
- 19:15 Остров Тигрес - зловещият град-призрак, попаднал в капана на времето (ВИДЕО)
- 19:09 Ердоган приветства "смелото" решение на МНС да издаде заповеди за арест на Нетаняху и Галант