Любопитно 27.09.2024 18:10 Снимка: ДНЕС+
Компотите от тези плодове стават отровни с времето в мазето
Много хора приготвят компоти за зимата и ги съхраняват в мазето или килера в продължение на две и повече години. Специалисти предупреждават, че компотите от череши и други костилкови плодове, като вишни и сливи, могат да станат опасни за здравето, ако се съхраняват повече от една година без премахване на костилките.
Причината е, че черешовите костилки съдържат амигдалин. При взаимодействие със стомашния сок той се превръща в циановодородна киселина, която представлява заплаха за здравето. Амигдалин има още в кайсиевите ядки, семките на ябълките и костилките на прасковите, но те се махат, когато се правят компоти от тези плодове. Така че опасност представляват престоелите компоти от череши, сливи, джанки, вишни, информира "Труд".
Ако случайно сте погълнали една или две костилки, не е особен проблем, но не трябва целенасочено да ядете череши с костилките. Освен това имайте предвид, че поради високото съдържание на диетични фибри тези плодове не трябва да се консумират в големи количества, тъй като това може да раздразни червата.
CHF | 1 | 2.06922 |
GBP | 1 | 2.34433 |
RON | 10 | 3.93061 |
TRY | 100 | 5.13312 |
USD | 1 | 1.75332 |
Последни новини
- 19:36 Александър Томаш с коментар преди мача на ЦСКА срещу Черно море във Варна
- 19:27 Израел ще продължи обсъждането на предложенията за прекратяване на огъня в Ливан
- 19:18 Чудобой City 2024 с шест дисциплини ще се проведе утре край Варна
- 19:12 Джанет Джексън предизвика скандал, заявявайки, че Камала Харис не е чернокожа
- 19:09 4 подправки за по-добър метаболизъм
- 19:05 Правителството одобри отчета за изпълнението на Бюджет 2023
- 19:02 Ивайло Мирчев събира пари за предизборна камапния на "Да, България" във фейсбук
- 18:58 Дигитализират измененията на подробни устройствени планове във Варна