Любопитно 27.09.2024 18:10 Снимка: ДНЕС+
Компотите от тези плодове стават отровни с времето в мазето
Много хора приготвят компоти за зимата и ги съхраняват в мазето или килера в продължение на две и повече години. Специалисти предупреждават, че компотите от череши и други костилкови плодове, като вишни и сливи, могат да станат опасни за здравето, ако се съхраняват повече от една година без премахване на костилките.
Причината е, че черешовите костилки съдържат амигдалин. При взаимодействие със стомашния сок той се превръща в циановодородна киселина, която представлява заплаха за здравето. Амигдалин има още в кайсиевите ядки, семките на ябълките и костилките на прасковите, но те се махат, когато се правят компоти от тези плодове. Така че опасност представляват престоелите компоти от череши, сливи, джанки, вишни, информира "Труд".
Ако случайно сте погълнали една или две костилки, не е особен проблем, но не трябва целенасочено да ядете череши с костилките. Освен това имайте предвид, че поради високото съдържание на диетични фибри тези плодове не трябва да се консумират в големи количества, тъй като това може да раздразни червата.
CHF | 1 | 2.10939 |
GBP | 1 | 2.35062 |
RON | 10 | 3.92997 |
TRY | 100 | 5.43683 |
USD | 1 | 1.87844 |
Последни новини
- 12:47 Сценаристите на Слави пред съда: „Песен за Лена“ е народно творчество, получено по пощата
- 12:41 ГЕРБ: Лидерска среща ще има само за сформиране на мнозинство и редовно правителство
- 12:38 ПСК „Черно море” с отборен трофей при децата
- 12:29 Изненада на президентския вот в Румъния: Крайнодесният Калин Джорджеску води в надпреварата
- 12:17 Единственият медицински хеликоптер у нас не може да измине разстоянието от София до Русе
- 12:06 18-годишен шофьор прегази легнал на пътя човек
- 11:57 Без сухопътен Шенген през 2025 г. ни очаква трагедия в транспорта
- 11:56 Кризата с недостига на противогрипни ваксини се задълбочава