
Любопитно 27.09.2024 18:10 Снимка: ДНЕС+
Компотите от тези плодове стават отровни с времето в мазето
Много хора приготвят компоти за зимата и ги съхраняват в мазето или килера в продължение на две и повече години. Специалисти предупреждават, че компотите от череши и други костилкови плодове, като вишни и сливи, могат да станат опасни за здравето, ако се съхраняват повече от една година без премахване на костилките.
Причината е, че черешовите костилки съдържат амигдалин. При взаимодействие със стомашния сок той се превръща в циановодородна киселина, която представлява заплаха за здравето. Амигдалин има още в кайсиевите ядки, семките на ябълките и костилките на прасковите, но те се махат, когато се правят компоти от тези плодове. Така че опасност представляват престоелите компоти от череши, сливи, джанки, вишни, информира "Труд".
Ако случайно сте погълнали една или две костилки, не е особен проблем, но не трябва целенасочено да ядете череши с костилките. Освен това имайте предвид, че поради високото съдържание на диетични фибри тези плодове не трябва да се консумират в големи количества, тъй като това може да раздразни червата.
![]() |
1 | 2.09247 |
![]() |
1 | 2.26029 |
![]() |
10 | 3.85803 |
![]() |
100 | 4.03449 |
![]() |
1 | 1.66908 |
Последни новини
- 15:30 Радев: Не искам на този прекрасен празник да се занимаваме с обречени вотове на недоверие
- 15:22 Политическата криза във Франция: Как може да се отрази на ЕС и България
- 15:15 Песков: Смъртта на Чарли Кърк е последица от поляризацията на обществото в САЩ
- 15:07 Ройтерс: Тръмп пое ролята на главен говорител след смъртта на Чарли Кърк
- 14:58 Северна Корея заяви, че статутът ѝ на ядрена държава е необратим
- 14:50 Губернаторът на Юта: Заподозреният за убийството на Чарли Кърк не сътрудничи на властите
- 14:42 Сикорски: Кремъл тества НАТО с нахлуването на руски дронове в Полша
- 14:35 DeepState: ВСУ отблъснаха руската армия в Сумска област, но руснаците напредват в Запорожка област