Колко време можем да съхраняваме подправките
Любопитно 14.11.2016 09:59
Подправките придават индивидуалност на всяко ястие, но могат и да го развалят, ако вече са негодни за ползване.
За да съхраните максимално дълго вкуса, цвета и аромата им, ги дръжте в херметически затварящи се стъклени бурканчета.
Всички останали варианти не са ефективни - пластмасовата кутийка има миризма и често трябва да се мие (може да съдържа опасни химикали, например бисфенол), в отвореното вече пликче влиза въздух и отнема от аромата на подправката, а и може да влезе някоя гъгрица.
Винаги купувайте подправките в малки количества, така ще освежавате по-често колекцията си в кухнята. Това важи особено за по-екзотичните подправки, които се ползват рядко и то в малки количества, например карамфил.
Качествените подправки са скъп продукт, ако инвестирате в някоя и тя застои и се развали, като я хвърляте, поне няма много пари да отидат на вятъра.
Относителната трайност при съхранение на тъмно и сухо място на индийското орехче, канелата и куркумата е 2-3 г.
С изсушените билки като босилек, риган и магданоз можете да подправяте ястията между 1 и 3 г.
Подправките, които не са млени, а са цели, като карамфил, зърна пипер, пръчки канела, траят още повече - 4 г.
Толкова е и срокът на годност на повечето семена, с изключение на маковото и сусамовото семе - те са добри до 2 г.
Различните видове екстракти са качествени доста време - цели 4 г., а ванилията е почти вечна.
Ако забележите промяна в консистенцията, аромата, вкуса и цвета им, не се скъпете, а ги изхвърлете. /mila.bg
За да съхраните максимално дълго вкуса, цвета и аромата им, ги дръжте в херметически затварящи се стъклени бурканчета.
Всички останали варианти не са ефективни - пластмасовата кутийка има миризма и често трябва да се мие (може да съдържа опасни химикали, например бисфенол), в отвореното вече пликче влиза въздух и отнема от аромата на подправката, а и може да влезе някоя гъгрица.
Винаги купувайте подправките в малки количества, така ще освежавате по-често колекцията си в кухнята. Това важи особено за по-екзотичните подправки, които се ползват рядко и то в малки количества, например карамфил.
Качествените подправки са скъп продукт, ако инвестирате в някоя и тя застои и се развали, като я хвърляте, поне няма много пари да отидат на вятъра.
Относителната трайност при съхранение на тъмно и сухо място на индийското орехче, канелата и куркумата е 2-3 г.
С изсушените билки като босилек, риган и магданоз можете да подправяте ястията между 1 и 3 г.
Подправките, които не са млени, а са цели, като карамфил, зърна пипер, пръчки канела, траят още повече - 4 г.
Толкова е и срокът на годност на повечето семена, с изключение на маковото и сусамовото семе - те са добри до 2 г.
Различните видове екстракти са качествени доста време - цели 4 г., а ванилията е почти вечна.
Ако забележите промяна в консистенцията, аромата, вкуса и цвета им, не се скъпете, а ги изхвърлете. /mila.bg
![]() |
1 | 2.08444 |
![]() |
1 | 2.32118 |
![]() |
10 | 3.87662 |
![]() |
100 | 4.36839 |
![]() |
1 | 1.71399 |
Последни новини
- 14:31 Левандовски влезе във война с треньора и съотборниците си и разтърси полския футбол
- 14:23 Продължава обработката срещу кърлежи в Морската градина, паркове и детски площадки
- 14:16 Влак блъсна и уби мъж край Казанлък
- 14:08 Радев в Астана: Казахстан е наш ключов стратегически партньор в Централна Азия
- 13:59 Затопляне на отношенията? Мъск подкрепи призива на Тръмп към губернатора на Калифорния
- 13:54 Гуцанов: Проверките на местата за настаняване на възрастни продължават, ще бъдем безкомпромисни
- 13:51 “Промяната“: Кмет на ППДБСС похарчил пари за деца в риск за почивка в Гърция
- 13:44 Над трилион долара в платина очакват да бъдат извлечени от кратерите на Луната