Кои са най-красивите световни дестинации за пътуване с автомобил

Любопитно 11.06.2024 15:54 Снимка: ДНЕС+

Кои са най-красивите световни дестинации за пътуване с автомобил

Експертите от DiscoverCars.com са събрали повече от 250 000 мнения, за да класират най-добрите дестинации в света, които освен всичко, разкриват удивителни крайпътни пейзажи, и резултатите са налице.

На първо място е Хобарт, столицата на щата Тасмания в Австралия. Градът се намира в подножието на планината Уелингтън, известна още като Кунани, и очевидно е популярно място за туристите, които искат да изминат целия път до върха, за да се насладят на тези зашеметяващи гледки.

На второ място е Фуншал в Португалия, област на зашеметяващия остров Мадейра, където се намира защитената от ЮНЕСКО гора Лаурисилва. Макар самият град Фуншал да не е толкова голям и да може да се обходи пеша, пътуването с автомобил ви дава възможност да опознаете по-далечни места.

Ако тръгнете от града, ще имате възможност да стигнете до красива крайбрежна ивица навсякъде в Мадейра. Островът предоставя на шофьорите невероятни гледки от живописните планински пътища. Мадейра има уникален ландшафт и е дом на една от най-големите оцелели лаурисилва или лаврови гори в света. Това е вид субтропична гора, която изисква високо ниво на влажност. Отправете се към гората Лаурисилва, за да видите екосистема, която живее на острова от 20 милиона години - някои от самите дървета са на стотици години.

Трета позиция заема Кефалония. Миналата година гръцкият град-остров зае осмо място в класацията, но тази година се класира на по-висока и заслужена позиция. 728 туристи са дали на Кефалония много висока средна оценка от 9,13.

Ако сутрин пътувате до пристанището на Аргостоли, може да имате късмета да видите диви морски костенурки. Когато рибарите акостират с лодките си, за да сортират улова си и да се подготвят да продадат сутрешната прясна риба, костенурките плуват точно до тях с надеждата да получат малко остатъци.

Друга популярна туристическа дестинация на острова е пещерата Мелисани, близо до крайбрежния град Сами. Вътре в пещерата има езеро с дълбочина над 20 метра. Част от пещерата е отворена към небето, след като покривът се е срутил преди стотици години, и слънчевата светлина върху водата рисува красива гледка. Всичко това звучи доста прекрасно, нали? Вижте останалата част от списъка.

10-те най-красиви дестинации за пътуване в света

Хобарт, Австралия

Фуншал, Португалия

Кефалония, Гърция

Понта Делгада, Португалия

Ларнака, Кипър

Крайстчърч, Нова Зеландия

Поант-а-Питр, Гваделупа

Менорка, Испания

Лансароте, Испания

Будапеща, Унгария

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532