Когато на Чарлз му се наложи да охлажда стастите

Любопитно 06.12.2023 09:36 Снимка: ДНЕС+

Когато на Чарлз му се наложи да охлажда стастите

Факт е, че след смъртта на Елизабет Втора антимонархическите настроения се засилиха. Това важи не само за Великобритания, където редовно има протестиращи на събития, на които присъства крал Чарлз, но и за други държави от Общността на нациите.

Австралия е една от тях. Откакто през миналата година страната се сдоби с нов премиер в лицето на Антъни Албанезе, обещания за референдум за премахване на монархия се увеличиха, както и австралийците, които искат да живеят в република.

На този фон първото посещение на Чарлз в качеството му на крал в държава от Общността на нациите беше изненадващо - той и Камила избраха Кения за целта. С което още повече настроиха Австралия, както и съседната Нова Зеландия срещу себе си.

Чарлз все още като принц на Уелс в Австралия през 2018 г.

Източник: GettyImages

Чарлз все още като принц на Уелс в Австралия през 2018 г.

Явно сега 75-годишният крал ще се опита да поправи грешката, защото според Sydney Morning Herald през октомври 2024 г. Чарлз и Камила ще пристигнат на посещение в Австралия. То ще включва още Нова Зеландия, както и Самоа, където кралят ще присъства на среща на Общността.

За момента Бъкингамският дворец е потвърдил единствено посещението на Самоа, но според източник в австралийското правителство, визитата на крал Чарлз в Австралия догодина също е сигурна. Дали тя обаче ще промени антимонархическите настроения в страната е спорно.

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161