Кога ще е коронацията на крал Чарлз

Любопитно 02.10.2022 18:17 Снимка: ДНЕС+

Кога ще е коронацията на крал Чарлз

След като погребението на кралица Елизабет и официалният период на траур отмина, започнаха да се появяват новини, свързани с новия монарх на Великобритания. Той обяви първото си официално посещение в чужбина, показа новия си герб, а до края на годината ще влязат и първите монети, и банкноти с неговия образ.

Кога обаче ще бъде коронован крал Чарлз III?

Както почти всяко нещо в британската монархия, и тук става дума за стриктно спазвани традиции.

Снимка 589466

 

В последните няколко века тя повелява церемонията по коронацията да се състои около година след същинското встъпване в длъжност. Кралица Елизабет II се възкачва на престола на 6 февруари 1952 г., а коронацията й се състои на 2 юни 1953 г.

Това доста се различава от случвалото се на Острова векове преди това, когато въпросът да поставиш короната на главата си е начинът за елиминиране на останалите претенденти и, съответно коронацията се е случвала по най-бързия възможен начин, припомнят ни от Royal Central.

Първият крал Чарлз е този, който удължава периода между встъпването в длъжност и коронацията. Чарлз I e коронован десет месеца след възкачването си на престола, а наследникът му Чарлз II - единадесет месеца.

Нищо до момента не говори, че и Чарлз III няма да спази обичайната около година пауза преди коронацията. Едно обаче е сигурно - синът на кралица Елизабет вече обяви, че иска церемонията да е по-скромна и да не се пръскат излишни средства за нея.

Снимка 589465

 

Според много кралски анализатори новият крал вероятно ще се спре на 2 юни 2023 г. за дата на коронацията си. Тогава се отбелязват 70 години от коронацията на майка му, а подготовката за този юбилей е започнала още преди смъртта на кралицата.

Везните към тази дата накланят още две неща: денят се пада петък, което означава, че по-лесно ще бъде обявен за неработен ден. Освен това рожденият ден на Чарлз следва на 10 юни, което би позволило по-лесна организация на всички тези събития.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648