Катерици с характер

Любопитно 18.09.2021 12:51 Снимка: ДНЕС+

Катерици с характер

Катериците са сред най-умните животни и това вече е доказано. А според ново проучване, те не просто показват характер, но могат да бъдат разглеждани като отделни личности, подобно на хората.

Експертите стигат до този извод, след като провеждат четири типа тестове с представители на вида Callospermophilus lateralis, които се отличават със златистата си козина и произхождат от Северна Америка.

В продължение на три години специалистите събират данни, според които златистите катерици се различават по активност, общителност, смелост и агресивност. Откриват, че този вид пъргави диви животни с пухкави опашки са срамежливи и асоциални.

А една от основните причини за тяхното нежелание да общуват е относително дребният им ръст. Заради това и по-рядко създават здрави социални връзки, за разлика от по-едрите си роднини, които прекарват повече време със семейството си, докато достигнат зрялост.

"Отчитането на личността при управлението на дивата природа може да бъде особено важно, когато се прогнозират реакциите на животните към нови условия, като например промени или унищожаване на местообитанията вследствие на човешката дейност", цитират от Daily Mail водещия автор на изследването от Калифорнийския университет Джаклин Алиперти.

Въпреки че тази научна дисциплина е сравнително млада, изследователите настояват, че тя е важна. Проучванията в тази посока биха помогнали да се определят и екологичните последици от различните личности на животните върху дивата природа, а не само реакцията им спрямо външните промени.

Така по-смелите и по-агресивни катерици са в състояние да открият повече храна или да защитят по-обширна територия. Но от друга страна, поведението им е доста рисковано, защото ги прави по-уязвими към инциденти или ги превръща в лесна плячка за хищниците./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448