Къща в скалите, NCAVED, Mold Architects и архитектурното бижу в скалите на Серифос

Любопитно 23.02.2021 13:37 Снимка: ДНЕС+

Къща в скалите, NCAVED, Mold Architects и архитектурното бижу в скалите на Серифос

Минимализмът отдавна е водеща тенденция в архитектурата, но когато е съчетан с нестандартни решения, които не нарушават естествения вид и структура на колоната среда, тогава минават в най-горната категория, а именно "висш пилотаж".

Такъв е случаят с ваканционната къща NCAVED на атинските архитекти Mold Architects, която е сгушена сред суровите скали на цикладския остров Серифос.

Авторите скриват къщата в скалите не защото целят просто да са различни, а за да я предпазят от силните северни ветрове, характерни за района.

И в същото време следват минималистичната естетика и грубовата красота на острова, като успяват да създадат прохладен и стилен оазис, за който всички си мечтаем през лятото.

Водещият архитект Илиана Керестеци проектира къщата на три нива, като "шахматна дъска", и залага на композиция от твърди тела и кухини. А благодарение на решението й да следва естествения наклон на терена, вила NCAVED предлага приказни панорамни гледки и към острова, и към морето от всички етажи.

Подпорните стени са изградени от сух камък, който не само придава стабилност на имота, но и помага да се слее с естествената обстановка.

Къщата е едно истинско дълбоко заровено съкровище от просторни стаи, вътрешни дворове и тераси.

И понеже сградата е буквално скрита в скалите, от архитектурното студио обръщат специално внимание на осветлението. Но не залагат на изкуствени варианти, а вътрешни озеленени дворове, които играят ролята на светлинни кладенци.

Интериорът е в същия минималистичен стил като екстериора. Вдъхновен е от скалистата природа на имота и е решен в скромна палитра от земни цветове, груби текстури и естествени материали като камък, бетон и метал.

Акцентите от дърво внасят усещането за уют и топлина, а детайлите от отразяващи повърхности допълнително вдъхват живот от непрекъснатата и променяща се игра на светлина и сянка.

Къщата не само не натоварва естествения пейзаж с физическото си присъствие, но и е замислена и изпълнена така, че максимално да се възползва от природните дадености на мястото, уточняват от Yatzer.

Разчита на естествената топлина и вентилация, които идват от скалата и които помагат за пасивното й охлаждане, както и на дъждовните води, които се събират в нея и се използват за напояване.

Ето защо вила NCAVED е брилянтен пример и за още една тенденция в архитектурата - за устойчивост и максимална енергийна ефективност./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.76742
GBP GBP 1 2.26632
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18524
USD USD 1 1.63832