Какво знаем за Grok - изкуствения интелект на Мъск

Любопитно 07.11.2023 19:28 Снимка: ДНЕС+

Какво знаем за Grok - изкуствения интелект на Мъск

През юли Илон Мъск сподели, че новата му компания xAI ще разработва "изкуствен интелект, търсещ истината", който ще се опитва да разбере природата на вселената.

Тази седмица въпросният ИИ бе официално представен в изявление на xAI под името Grok.

Grok е моделиран в духа на "Пътеводител на галактическия стопаджия" и е "предназначен да отговори на почти всичко и дори да предложи какви въпроси да зададете".

Снимка 640924

Източник: xAI

Официалното изявление на xAI описва Grok като остроумен и с "бунтарска жилка", което му помага умело да отговаря на онези "пикантни въпроси", които други чат ботове с изкуствен интелект избягват.

Мъск обаче намекна, че Grok ще се въздържи от отговаряне на конкретни деликатни запитвания и публикува пример в X, който показва как Grok отговаря хумористично на искане за стъпка по стъпка рецепта за кокаин.

Снимка 640925

Източник: X / elonmusk

Отговорът на Grok на този конкретен въпрос изглежда носи повече хумор в сравнение с ChatGPT или Bard.

Въпреки това остава неясно дали това е готов отговор или истинска проява на хумора на системата, както твърди Мъск.

xAI и Илон Мъск подчертават уникалното предимство на Grok — познания за света в реално време чрез X платформата.

Снимка 640926

Източник: iStock

Grok има достъп в реално време до публикации в X, както и възможности, които вече се виждат в ChatGPT или Bard на Google, като сърфиране в интернет за извличане на актуална информация по конкретни теми.

Точно сега, в своя ранен бета етап с малко над два месеца обучение, Grok е достъпен за за тестване за ограничен брой потребители в Съединените щати.

Мъск също обяви, че абонатите на плана Premium Plus на X, който струва 16 долара на месец, ще получат достъп до Grok, след като приключи от ранната бета фаза.

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878