Какво влияе на здравето ни: Един неочакван фактор

Любопитно 08.02.2023 14:20 Снимка: ДНЕС+

Какво влияе на здравето ни: Един неочакван фактор

Много са факторите, от които зависи здравето ни. Обичайните ги знаят и децата: правилно хранене, достатъчно движение, повече смях. Някои по-непредвидени обаче се доказват с помощта на клинични проучвания.

Като това на Катрин Форд от университета Карлтън в Отава, разработено съвместно с Университета на Люксембург и публикувано в British Medical Journal. То доказва, че съжителството с партньор намалява нивата на кръвната захар, както и вероятността от развитие на диабет тип 2.

Обяснението е, че да имаме социална подкрепа в зрелия си живот е от особено значение за здравето. Очевидно тя не зависи от това точно какви са отношенията с партньора ни, както показва още проучването на Форд.

Защото независимо дали се разбираме чудесно с него и помежду ни цари любов, или пък точно обратното, влиянието върху кръвната захар е едно и също. Важното е да не живеем сами.

"Засилената подкрепа за по-възрастни хора, които са минали през загуба на връзката си независимо дари заради развод, или смърт, както и разрушаването на негативните стереотипи, свързани с романтичните връзки в по-късен етап от живота, може да се окажат отправни точки за справяне с рисковете за здравето", казва Катрин Форд пред Guardian.

Снимка 605608

Изследването на университетите на Отава и Люксембург ползва за основа предишни проучвания, които доказват здравословните ползи от това да имаме партньор в по-късна възраст, както и други, които показват корелация между развитието на диабет и социалната изолация./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731