Какво прави кралят и кой може да го замества

Любопитно 11.02.2024 15:46 Снимка: ДНЕС+

Какво прави кралят и кой може да го замества

"За съжаление редица от предстоящите публични ангажименти на краля ще трябва да бъдат преуговорени или отложени", се казва в публичното изявление на Бъкингамския дворец по повод раковата диагноза на крал Чарлз.

Той вече е започнал лечение и си почива далеч от обществения живот в замъка Сандрингам. Кой обаче може да го замества ефективно и кои точно са основните задължения на краля според конституцията на Великобритания?

Когато кралят временно не е в състояние да изпълнява част от задълженията си, двама или повече членове на кралското семейство се назначават като съветници на държавата. В момента това са кралицата-консорт Камила, принц Уилям, сестрата на Чарлз принцеса Ан и най-малкият му брат принц Едуард.

Принц Едуард

Източник: GettyImages

Принц Едуард

Съветници могат да бъдат още принц Хари, принц Андрю и принцеса Беатрис, но в момента те не са от работещите членове на кралското семейство. Колкото до ролята на краля във Великобритания, тя е преди всичко церемониална, като той запазва политически неутралитет.

Всеки ден монархът получава правителствени документи, сред които са брифинги на важни срещи или документи за подписване. Всяка сряда в Бъкингамския дворец се състои срещата му с настоящия премиер, за да обсъдят належащи задачи - тези срещи са лични и няма записи или снимки от тях.

Монархът има няколко официални парламентарни роли. Сред тях са назначаване на правителството след парламентарни избори, откриване на официалната парламентарна сесия, както и подписване на нови закони. Последният път, когато британският монарх е отказал да подпише закон, е през 1708 г., пише ВВС.

CHF CHF 1 2.0566
GBP GBP 1 2.28434
RON RON 10 3.93053
TRY TRY 100 5.8357
USD USD 1 1.80945