Какъв е срокът на годност на замразеното месо

Любопитно 08.04.2022 14:03 Снимка: ДНЕС+

Какъв е срокът на годност на замразеното месо

Както повечето хора, и ние гледаме да заредим фризера с някои от основните месни продукти като пиле или кайма например. Един въпрос обаче ни гложди: колко дълго, след като сме замразили месото, то е годно за ядене.

Снимка 483355

 

Добрата новина е, че ако го съхраняваме на температура под -18°C, на практика то е вечно.

Бързаме да поясним, че това означава "безопасно за ядене" и то при условие че температурата във фризера не е падала под тази температура. Трябва да сме наясно, че вкусовите му качества със сигурност няма да са като тези на прясното месо.

Снимка 429045

 

От Good Housekeeping ни дават практични съвети за това колко дълго да съхраняваме различните видове месо във фризера, за да може то да бъде в оптималното си състояние.

  • Не бива да допускаме температурата във фризера да надвишава споменатите -18°C.

  • Ако ще го ползваме в рамките на два месеца, месото може да бъде прибрано там в оригиналната си опаковка. За по-сигурно ние бихме го увили в стреч фолио или поставили във втора найлонова опаковка.

А по колко дълго можем да съхраняваме различните видове меса във фризера?

  • Пилешко: Цяла птица можем да държим около година. Разфасовано пилешко, пуешко или патешко можем да съхраняваме около девет месеца, а карантията - около шест.

  • Телешко, говеждо и агнешко: На оптимално качество можем да разчитаме, ако ги ползваме в рамките на шест месеца или година.

Снимка 555969

 

  • Свинско: Подобно на горните, суровото свинско месо е чудесно за консумация в рамките на година. За сметка на това замразени наденички, кюфтета и други видове обработено месо е добре да се ползват до два месеца след замразяване.

  • Кайма: Препоръчителната консумация е в рамките на три до четири месеца./lifestyle.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.99127
GBP GBP 1 2.27819
RON RON 10 3.93092
TRY TRY 100 5.58967
USD USD 1 1.79995