Как живеят хората в най-претъпкания град на планетата?

Любопитно 27.08.2023 11:23 Снимка: ДНЕС+

Как живеят хората в най-претъпкания град на планетата?

Манила, столицата на Филипините е град на контрастите. Небостъргачи, издигащи се над бедните квартали, бизнесмени в скъпи костюми, както и великолепна, но и абсолютно недостъпна медицина. Манила е като градът на бъдещето. Бъдеще, в което планетата страда от пренаселеност и луксът съжителства с крайна бедност. Как изглежда животът в най-гъсто населения регион на света?

Снимка 279122

Източник: iStock

Пропуснати възможности

В столицата на Филипините живеят повече от 1,7 милиона души. На пръв поглед в това няма нищо необичайно. Площта на града обаче е само 38,5 квадратни километра и по този начин гъстотата на населението достига 43 хиляди души на един квадратен километър!

Всъщност Манила е част от голяма агломерация, която включва 16 града. Около 15 милиона филипинци живеят в мегалополиса, а общо в агломерацията над 24 млн. души. Въпросната малка Манила е културен, исторически и политически център на държавата. Между другото, това не е единственият рекордьор по пренаселеност в страната. Първите 4 места в класацията на световните градове с най-висока гъстота на населението са заети от Филипините

Историята на региона е доста интересна. През 13 век тук възниква индийският щат Маджапахит. Държавата е известна с това, че успява да спре експанзията на Монголската империя в архипелага. През 15 век Манила е завладяна от султаната на Бруней. През 16 век регионът е колонизиран от испанците. А в края на 19 век Испания губи войната от САЩ и отстъпва островния архипелаг на американците.

След Втората световна война и независимостта Филипините станаха втората най-бързо развиваща се икономика в Азия, след Япония по отношение на растежа. На страната беше предсказвано невероятно богато бъдеще. Благоприятен климат, висока гъстота на населението и финансова подкрепа от Съединените щати.

Това бъдеще обаче бе "пропуснато" от диктатора Фердинанд Маркос, който управлява страната цели 21 години. Неговото управление се характеризира с присвояване, корупция, кланова система, жажда за лична власт, деспотизъм, неуспешни реформи. Има дори легенда, че той е политикът, намерил и присвоил съкровища, плячкосани от японската армия по време на Втората световна война.

Режимът пада с военен преврат през 1986 г. Филипините, които можеха да станат водеща икономика в региона като Япония или Южна Корея, сега не се различават от съседните Индонезия и Виетнам и са сред тези, които догонват другите "азиатски тигри".

Снимка 286338

Източник: iStock

Как живеят хората в Манила?

Въпреки че Филипините са бедна страна, статутът на столица дава на Манила много предимства. Туристите идват тук за историческо наследство, банкери и предприемачи се установяват във финансовия център. Между другото, градът не е най-големият в страната, почти 2 пъти по-нисък от съседния Кесон Сити, бивша столица на страната.

Манила обаче повече прилича на типичен азиатски град. Поради високата гъстота на населението се наблюдават екологични проблеми. Река Пасиг, която разделя столицата на 2 части, е призната за една от най-замърсените в света. Няколко малки реки са биологично мъртви. Във водата има много битови и промишлени отпадъци.

Снимка 249394

Източник: EPA/БГНЕС

Градът се намира в така наречения "тихоокеански огнен пръстен". Природни бедствия периодично удрят региона: земетресения, урагани, наводнения.

Според официалните данни 22% от населението живее под прага на бедността. Но бедността е често срещан проблем във Филипините. Ако оценим Брутния вътрешен продукт по паритет на покупателната способност на глава от населението, например в България той е 28 000 долара (12 340 щ.д. БВП на човек по номинал), докато Филипините разполагат само с 10 000 долара по ППС (3500 щ.д. на човек от населението по номинал).

В страната няма задължителна минимална работна заплата. Средно филипинците печелят 32 000 песо (около 520 евро). Заплатите обаче се разпределят изключително неравномерно. Обслужващия персонал, например, получават само 7 хиляди песо (около 115 евро) и са принудени да печелят допълнителни пари някъде другаде.

Какво можете да си купите с тях и колко струва животът в столицата?

Чужденците, живеещи в Манила, отбелязват, че малка стая в града може да бъде наета за 4-5 хиляди песо на месец.Разходите за комунални услуги са още половината от тази сума. Покупката на евтин апартамент с една спалня струва средно 2,5 милиона песо. Само богатите граждани могат да си го позволят.

Чужденците отбелязват, че филипинските домакинства често са големи: 8-10 деца в едно семейство се считат за норма. В страната няма безплатно здравеопазване. Дори в държавните клиники прием при терапевт струва 400-500 песо. В същото време частната медицина в Манила е призната за една от най-добрите в Югоизточна Азия.

Атмосферата на града е типична за целия азиатски регион: задръствания, опашки, невероятен шум . Животът кипи наоколо, "викачи" привличат както могат минаващи хора, като усещането за хаос може изведнъж да се появи. За разлика от това в офисните квартали всичко е спокойно. Има типичен градски живот - с работа по график, липса на туристи и малко шум.

Доволни ли са филипинците от живота си? Сухите числа показват, че като цяло островитяните са много по-щастливи от българите, например . Според класацията на страните по "индекса на щастието" Филипините са на 60-то място (България е на 85 място за 2022 г.).

Какво повлиява върху този показател? Може би от тропическия климат. Без студена зима и сняг, настроението веднага се подобрява и можете да живеете на плажа. Или може би местните жители просто имат по-ниски разбирания и очаквания за жизнен стандарт./money.bg

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482