Любопитно 23.02.2021 13:00 Снимка: ДНЕС+
Как захарта влияе на мозъка
Захарта е нещо, без което да не можем. Колкото и да слушаме за вредите й, тя е необходима за протичането на някои важни процеси в организма. Мозъкът ни има най-голяма нужда от нея, защото тя е неговото основно гориво.
Той работи с глюкоза, която захранва клетките, включително и мозъчните. Именно затова когато нивата нa глюкоза в тялото ни са ниски, започваме да даваме на заето. Захарта обаче може да ни бъде и в повече, и тогава резултатите са други. Ето какво прави тя с нашия мозък.
Когато захарта попадне в устната кухина, тя активира определени вкусови рецептори, които изпращат сигнали до мозъка и мозъчната кора. С този сигнал се освобождава допамин и се активира чувството за възнаграждение, което ни кара да искаме сладко отново и отново.
Допаминът принципно се отделя само при първия път, когато консумираме нова храна. Но при захарта този ефект е и всеки следващ път, с което тя се приближава повече до наркотиците като ефект.
Освен в устната кухина, захарта активира и специални рецептори в червата. Те отново изпращат сигнал до мозъка, но този път с команда за освобождаване на инсулин, който да неутрализира излишното количество захар.
По този начин се регулират нивата на кръвна захар, а в кръвния поток остават прекалено малко калории. Именно затова се казва, че сладкото ни дава бърза енергия - тя изчезва много скоро и отново изпитваме глад. И така попадаме в един кръговрат.
А захарта е в почти всичко, което консумираме ежедневно - да, дори в кетчупа. Въпреки това, мозъкът ни продължава да реагира на нея като на рядкост - заради отделянето на допамин, който предизвиква. С експерименти върху плъхове е установено, че тези, които са били на диета с високо съдържание на захар, отделят в мозъка си по-малко от определен химикал, който им помагат да спрат да ядат сладко.
Тези плъхове, които редовно са консумирали захар, не демонстрират добър ефект на задачи за памет, което е доказателство, че някои мозъчни функции в префронталната област и хипокампуса (важна област за паметта) са нарушени. Също така е доказано, че диетата с високо съдържание на захар увеличава възпалението в тази област на мозъка, което също влияе на краткосрочната памет, предава Prevention.
Ако искаме да не стигаме до подобни последствия, има само едно решение - да намалим значително консумацията на захар. Само тогава мозъкът ни може да се адаптира към новото нормално и да спре да иска сладко постоянно./lifestyle.bg
Още по темата
CHF
|
1 | 2.09943 |
GBP
|
1 | 2.23728 |
RON
|
10 | 3.84401 |
TRY
|
100 | 3.88992 |
USD
|
1 | 1.66524 |
Последни новини
- 19:08 Ким откри пет луксозни хотела с дъщеря си, отчете икономически напредък на КНДР
- 19:01 Александър Николов и Карлос Насар попаднаха в Топ 10 на "Спортист на Балканите"
- 18:54 Южна Корея тества ултраиздръжлив робот за изследване на мистериозните лунни пещери
- 18:47 В Полша двама миньори се задушиха с метан и загинаха във въгледобивна мина
- 18:39 Московски съд арестува задочно Каспаров, обявен за чужд агент и включен в регистъра на терористите
- 18:32 Как дядо Коледа пътува по света? Отговорът се крие в Айнщайн
- 18:27 "Политико": Европа проваля Украйна
- 18:24 Първият тематичен парк в света, посветен на Дракула, ще бъде построен край Букурещ