
Любопитно 23.02.2021 13:00 Снимка: ДНЕС+
Как захарта влияе на мозъка
Захарта е нещо, без което да не можем. Колкото и да слушаме за вредите й, тя е необходима за протичането на някои важни процеси в организма. Мозъкът ни има най-голяма нужда от нея, защото тя е неговото основно гориво.
Той работи с глюкоза, която захранва клетките, включително и мозъчните. Именно затова когато нивата нa глюкоза в тялото ни са ниски, започваме да даваме на заето. Захарта обаче може да ни бъде и в повече, и тогава резултатите са други. Ето какво прави тя с нашия мозък.
Когато захарта попадне в устната кухина, тя активира определени вкусови рецептори, които изпращат сигнали до мозъка и мозъчната кора. С този сигнал се освобождава допамин и се активира чувството за възнаграждение, което ни кара да искаме сладко отново и отново.
Допаминът принципно се отделя само при първия път, когато консумираме нова храна. Но при захарта този ефект е и всеки следващ път, с което тя се приближава повече до наркотиците като ефект.
Освен в устната кухина, захарта активира и специални рецептори в червата. Те отново изпращат сигнал до мозъка, но този път с команда за освобождаване на инсулин, който да неутрализира излишното количество захар.
По този начин се регулират нивата на кръвна захар, а в кръвния поток остават прекалено малко калории. Именно затова се казва, че сладкото ни дава бърза енергия - тя изчезва много скоро и отново изпитваме глад. И така попадаме в един кръговрат.
А захарта е в почти всичко, което консумираме ежедневно - да, дори в кетчупа. Въпреки това, мозъкът ни продължава да реагира на нея като на рядкост - заради отделянето на допамин, който предизвиква. С експерименти върху плъхове е установено, че тези, които са били на диета с високо съдържание на захар, отделят в мозъка си по-малко от определен химикал, който им помагат да спрат да ядат сладко.
Тези плъхове, които редовно са консумирали захар, не демонстрират добър ефект на задачи за памет, което е доказателство, че някои мозъчни функции в префронталната област и хипокампуса (важна област за паметта) са нарушени. Също така е доказано, че диетата с високо съдържание на захар увеличава възпалението в тази област на мозъка, което също влияе на краткосрочната памет, предава Prevention.
Ако искаме да не стигаме до подобни последствия, има само едно решение - да намалим значително консумацията на захар. Само тогава мозъкът ни може да се адаптира към новото нормално и да спре да иска сладко постоянно./lifestyle.bg
Още по темата
![]() |
1 | 1.76742 |
![]() |
1 | 2.26632 |
![]() |
10 | 4.00678 |
![]() |
10 | 2.18524 |
![]() |
1 | 1.63832 |
Последни новини
- 16:17 Проф. Асен Балтов: Новата вълна на коронавируса ще бъде ограничена
- 16:10 От мрежата: ДБ да не би да са наели някой експерт на БСП да им напише икономическата програма?
- 16:03 Ицо Хазарта: Идеята за раздаване на по 4350 лв. е абсолютно несправедлива и лоша
- 15:53 Мартин Камбуров разби нов рекорд
- 15:45 Porsche eBike Sport, eBike Cross и какво предлагат елетрическите велосипеди
- 15:37 Тир удари лека кола с две деца в нея
- 15:30 Френски самолет кацна аварийно в София заради буйстващ пътник
- 15:23 Ново COVID-19 лекарство ограничава инфекцията в рамките на 5 дни