Как ядките предотвратяват затлъстяване и захарен диабет
Любопитно 06.02.2016 14:12
По данни от ново изследване средният показател на индекса на телесната маса (ИТМ) на тези, които употребяват повече лешници е 27, а на тези които употребяват по-малко от 5 грама дневно този показател е 29-30. Както се оказало 1/3 от участниците в изследването са имали метаболитен синдром, увеличаващ риска от развието на сърдечно съдови заболявания и захарен диабет.
Според изследването на учените лешниците могат да имат устойчива обратна връзка със затлъстяването и с метаболитния синдром, която не зависи от демографския фактор, а също така от начина на живот и хранене.
Независимо от битуващото мнение, че ядките са висококалоричен продукт, резултатите от изследването демонстрират, че хората, които ги употребяват страдат по-малко от затлъстяване и рискът за развитието на сърдечно-съдови болести и захарен диабет при тях е по-малък.
Въз основа на това учените са изчислили, че всяка порция от 32 грама ядки седмично снижава този риск със 7%.
Трябва да се знае още, че ядките (фъстъци, кашу, бадеми, орехи) са източник на наситени („добри”) мазнини с високо съдържание на белтъчини.
Ето защо ядките понижават риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет. До този извод са стигнали специалистите от университета „Лом Линд” в Калифорния. Те са анализирали хранителните навици на 803 възрастни, които ежедневно употребявали по 16 грама ядки. Всички те имали незначителен ИТМ, в сравнение с тези, които не употребявали ядки и имали затлъстяване. /zdrave.to
Според изследването на учените лешниците могат да имат устойчива обратна връзка със затлъстяването и с метаболитния синдром, която не зависи от демографския фактор, а също така от начина на живот и хранене.
Независимо от битуващото мнение, че ядките са висококалоричен продукт, резултатите от изследването демонстрират, че хората, които ги употребяват страдат по-малко от затлъстяване и рискът за развитието на сърдечно-съдови болести и захарен диабет при тях е по-малък.
Въз основа на това учените са изчислили, че всяка порция от 32 грама ядки седмично снижава този риск със 7%.
Трябва да се знае още, че ядките (фъстъци, кашу, бадеми, орехи) са източник на наситени („добри”) мазнини с високо съдържание на белтъчини.
Ето защо ядките понижават риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет. До този извод са стигнали специалистите от университета „Лом Линд” в Калифорния. Те са анализирали хранителните навици на 803 възрастни, които ежедневно употребявали по 16 грама ядки. Всички те имали незначителен ИТМ, в сравнение с тези, които не употребявали ядки и имали затлъстяване. /zdrave.to
![]() |
1 | 2.09336 |
![]() |
1 | 2.24421 |
![]() |
10 | 3.85712 |
![]() |
100 | 4.11361 |
![]() |
1 | 1.66823 |
Последни новини
- 09:36 Куркински подкрепи "Нашият дом е България" за въвеждане на „Добродетели и православие“ в клас
- 09:34 ЦСКА се издъни вкъщи срещу Спартак
- 09:26 Захарова: Преговорите и мирът в Украйна никога не са били в реалния дневен ред на Запада
- 09:17 Тръмп: Европа скоро няма да я има, ако не спре вятърните мелници и мигрантите
- 09:07 ВАС опрости данъци на Любена Павлова - бившата жена на Петьо Еврото
- 08:56 Тежка катастрофа в Свети Влас с пострадали и намачкани ламарини
- 08:47 МВР задейства кризисен щаб, евакуират села в Трънско заради пожарите
- 08:38 Нападнаха министъра на външните работи на Сърбия, докато се разхожда с трите си дъщери