
Любопитно 27.11.2023 11:36 Снимка: ДНЕС+
Как се прави кафе без кофеин
Кафето е една от най-популярните напитки в света и високото съдържание на кофеин в него е сред основните причини за това. Той е естествен стимулант, който осигурява висок енергиен заряд.
Някои хора обаче предпочитат да ограничат приема на кофеин по здравословни или други причини. Затова прибягват до безкофеиновото кафе, които е също широко разпространено.
Премахването на кофеина и запазването на автентичния аромат и вкус на кафето, не е лесна задача. Използват се два основни метода - с химически разтворители и с течен въглероден диоксид (или обикновена вода със специални филтри). Допълнителните етапи, които се изискват при всички тези методи на обработка, са причината безкофеиновото кафе обикновено да е по-скъпо.
Методът на основата на разтворители е най-евтиният процес. Най-общо представлява запарване на кафените зърна и накисването им в химически разтворители, извличащи кофеина. Използването на подобни разтворители обаче (и по-специално метилен хлорид) е малко спорно, тъй има предположения, че са канцерогенни във високи дози.
Ето защо методът, който прибягва до употребата на течен въглероден диоксид или вода, става все по-популярен в последно време. При него течният въглероден диоксид или водата се свързват с кофеина, след което той се отстранява чрез високо налягане.
Все пак, каквито и методи да бъдат използвани, малко вероятно е 100% от кофеина да бъде успешно премахнат от зърната на кафето. Въпреки това количеството, което остава е доста "скромно" - и е нужно да изпием повече от десет чаши безкофеиново кафе, за да достигнем нивото на кофеин, което обикновено се съдържа в една чаша класическо кафе.
Що се отнася до вкуса на напитката без кофеин, някои са убедени, че той е различен. И имат право, тъй като при процеса на обезкофеинизиране, някои ароматни елементи могат да бъдат извлечени заедно с кофеина.
Кофеинът допринася и за горчивината на кафето, негова отличителна характеристика, така че когато той се премахне, вкусът вече не е и толкова горчив.
Установените ползи за здравето при консумирането на безкофеиново кафе са сходни с тези на кофеиновото - включително по-нисък риск от диабет тип 2 и някои видове рак. Повечето ефекти са доказани при пиене на три чаши безкофеинова напитка на ден, пише IFL Science.
Още по темата
-
-
-
Кафето ни предпазва от диабет - но при едно условие
преди 6 месеца
![]() |
1 | 2.08444 |
![]() |
1 | 2.26029 |
![]() |
10 | 3.8704 |
![]() |
100 | 4.12092 |
![]() |
1 | 1.6849 |
Последни новини
- 10:01 Майката на загиналото дете: Иван цяла година събираше пари за морето. Парашутът му беше мечта
- 09:57 МВР: Само за ден е открит и унищожен близо тон канабис
- 09:48 Politico: Френска журналистка води вечерните новини, а партньорът ѝ е с президентски амбиции
- 09:38 Унгария остро към Брюксел: Вие сте Европейската, а не Украинската комисия!
- 09:32 Дъжд и ураганни ветрове на места в страната
- 09:29 По време на срещата в Белия дом, Путин писал на Тръмп: Звънни ми до 15 минути, иначе си лягам
- 09:20 ГДБОП разкри първа измама с превалутирането заради еврото
- 09:13 Тръмп: Организирането на среща между Зеленски и Путин е като да смесиш олио и оцет