Любопитно 27.11.2023 11:36 Снимка: ДНЕС+
Как се прави кафе без кофеин
Кафето е една от най-популярните напитки в света и високото съдържание на кофеин в него е сред основните причини за това. Той е естествен стимулант, който осигурява висок енергиен заряд.
Някои хора обаче предпочитат да ограничат приема на кофеин по здравословни или други причини. Затова прибягват до безкофеиновото кафе, които е също широко разпространено.
Премахването на кофеина и запазването на автентичния аромат и вкус на кафето, не е лесна задача. Използват се два основни метода - с химически разтворители и с течен въглероден диоксид (или обикновена вода със специални филтри). Допълнителните етапи, които се изискват при всички тези методи на обработка, са причината безкофеиновото кафе обикновено да е по-скъпо.
Методът на основата на разтворители е най-евтиният процес. Най-общо представлява запарване на кафените зърна и накисването им в химически разтворители, извличащи кофеина. Използването на подобни разтворители обаче (и по-специално метилен хлорид) е малко спорно, тъй има предположения, че са канцерогенни във високи дози.
Ето защо методът, който прибягва до употребата на течен въглероден диоксид или вода, става все по-популярен в последно време. При него течният въглероден диоксид или водата се свързват с кофеина, след което той се отстранява чрез високо налягане.
Все пак, каквито и методи да бъдат използвани, малко вероятно е 100% от кофеина да бъде успешно премахнат от зърната на кафето. Въпреки това количеството, което остава е доста "скромно" - и е нужно да изпием повече от десет чаши безкофеиново кафе, за да достигнем нивото на кофеин, което обикновено се съдържа в една чаша класическо кафе.
Що се отнася до вкуса на напитката без кофеин, някои са убедени, че той е различен. И имат право, тъй като при процеса на обезкофеинизиране, някои ароматни елементи могат да бъдат извлечени заедно с кофеина.
Кофеинът допринася и за горчивината на кафето, негова отличителна характеристика, така че когато той се премахне, вкусът вече не е и толкова горчив.
Установените ползи за здравето при консумирането на безкофеиново кафе са сходни с тези на кофеиновото - включително по-нисък риск от диабет тип 2 и някои видове рак. Повечето ефекти са доказани при пиене на три чаши безкофеинова напитка на ден, пише IFL Science.
Още по темата
CHF | 1 | 1.97959 |
GBP | 1 | 2.28624 |
RON | 10 | 3.93132 |
TRY | 100 | 5.59248 |
USD | 1 | 1.80078 |
Последни новини
- 22:35 Пуснаха трети, нов аудио епизод с Кирил Петков. Темата този път е "Магнитски"
- 21:43 Хороскоп за сряда, 22 май 2024 г.
- 21:11 Американският експерт Матю Крьонинг предложи Украйна да бъде разделена на няколко държави
- 19:35 Джейсън Момоа отново е влюбен, показа новото си гадже
- 19:23 ЕС прие плана за печалбите на замразените руски активи - отиват за Украйна
- 19:13 За две седмици: Многото велосипедисти и дъжд олющиха пешеходна пътека в центъра на София
- 19:04 Политолог: Европейските избори в Литва са засенчени от президентските, има „умора“ у избирателите
- 19:01 На една благословия от разкола - Николай Пловдивски служи с украински разколници