Любопитно 21.09.2021 16:21 Снимка: ДНЕС+

Как се прави изкуствена кожа от листа на кактус

Заместването на естествената с изкуствена кожа е стъпка, която предприеха редица големи марки в модния бизнес. И в последните години сякаш вече не е модерно да се хвалиш с дреха от естествена кожа, защото най-много да си навлечеш гнева на природозащитниците. А и като се замислим какво се случва с животните, за да се произведе една чанта или едно палто...

Затова и търсенето на алтернативи не просто не спира, а достига до неподозирани хоризонти. Бяхме чували за пластмаса от кактусови листа, но не предполагахме, че от тях може да се създаде и друг материал - изкуствена кожа.

В това обаче ни убедиха мексиканците Адриан Веларде и Марте Казарез. Те са предприемачи, които стоят зад бранда Desserto, представен за пръв път през октомври 2019 г. на Седмицата на модата в Милано.

И двамата са работили в сферата на модата, автомобилостроенето и производството на мебели и винаги ги е мъчил въпросът защо по-екологичните алтернативи не са широко разпространени в тези отрасли.

И отговорът, до който стигат е, че алтернативните суровини не предлагат същите качества, както традиционните. Така се ражда идеята за издръжливата кожа от кактусови листа, която има срок на годност поне 10 години. Освен това, за производството й отиват много малко ресурси, защото целта на предприемачите е да работят за природата, а не срещу нея.

Осъществяването на плана се оказва сложна задача. Екипът на компанията прекарва две години само в изследване на няколко вида мексикански кактуси, за да се открият най-подходящите. И избират най-издръжливите на различни климатични условия и с най-малките бодли, за да бъде по-безопасно за работниците.

Подбират се и се отрязват само зрелите листа на растението, без да се поврежда останалата част, за да има след 6-8 месеца нова продукция. След това листата се сушат на слънце в продължение на три дни, за да се постигнат необходимите нива на влажност. После се подлагат на специална обработка, за да се превърнат в кактусовата веган кожа.

Целият този процес напълно съзнателно е съобразен с желанието да не се нанася вреда на природата. За напояването на растенията се разчита само на дъждовна вода. Листата се сушат само под слънчевите лъчи.

Кактусите не се пръскат с никакви химикали. Затова и кактусовата веган кожа е продукт, одобрен от PETA. А през 2020 г. спечели награда и за най-устойчив и иновативен материал, побеждавайки още 1400 кандидата.

Създателите на Desserto не се целят само към модната индустрия, а имат амбициите техният иновативен продукт да влезе в широка употреба и в мебелната и автомобилна индустрия. А непрекъснато повишаващия се брой поръчки, които получават, са ясен знак, че все повече компании гледат в същата посока, в която и те./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448