Как рибите се пристрастяват към наркотиците?

Любопитно 13.07.2021 14:40 Снимка: ДНЕС+

Как рибите се пристрастяват към наркотиците?

Употребата на наркотици сама по себе си със сигурност е притеснително явление. Но, оказва се, от нея има и доста неочаквани последствия, за които учените алармират. И отвъд социалните и здравни проблеми, до които води, все по-отчетливо сe открояват и екологични.

Изследователи от Чешкия университет за науки за живота твърдят, че нивата на метамфетамин в сладководните потоци се повишават, което води до пристрастяване на рибите към наркотика. "Там, където има употребяващи метамфетамин, има и замърсяване с него", категорични са те.

Пътят на веществото от консуматорите до природата е много лесен - чрез отпадните води. Пречиствателните станции не са пригодени да неутрализират наркотични вещества, заради което водите, уж пречистени, се вливат в естествените потоци, но носят със себе си лекарства, наркотици и други подобни.

При направени изследвания на реки и водоеми в Чехия се установява концентрация на метамфетамин до стотици нанограми на литър. Тъй като липсва яснота какъв е ефектът върху водните обитатели, учените правят експеримент.

Те зарибяват два 350-литрови резервоара със стотици кафяви пъстърви. В единия водата е замърсена с метамфетамин с нива като тези, отбелязани в природата. В другия тя е чиста.

След осем седмици живот в нея, рибите започват да проявяват признаци на пристрастяване и след като им се даде възможност за избор къде да продължат да живеят, те избират водата, наситена с наркотика, пред чистата, предава New Scientist.

Освен това, рибите, изложени на метамфетамин, имат повишени нива от него в мозъчната си тъкан и са по-малко активни от нормалното. А това може да намали шансовете им за оцеляване и размножаване. Tези естествени функции остават на заден план заради желанието за нова "доза" от наркотика. И така ефектът може да е пагубен върху цели популации и екосистеми./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448