Как правилно да почистим и изперем раницата на детето

Любопитно 01.04.2023 11:02 Снимка: ДНЕС+

Как правилно да почистим и изперем раницата на детето

Всеки, който има подрастващи деца, знае, че раниците са част от ежедневието им. С тях те ходят на училище, на екскурзия - и винаги има разлят плодов сок или забравена храна, но и разхвърляни ученически пособия или потни ризи и натъпкани маратонки.

Затова надали има родител, който да не се е изправял пред проблема как ефективно да почисти замърсената раница и как правилно да я поддържа.

Според Real Simple на първо място, разбира се, е отстраняването на всички остатъци от храна и внимателното почистване на петната от тях с мек препарат. Както и избърсването отвътре, за да се избегне неприятната поява на мухъл.

Снимка 612522

Източник: iStock

Преди да пристъпим към изпиранто обаче е добре да прочетем етикета за грижа, който е прикрепен към всяка раница. Ако според етикета чантата не трябва да се потапя изцяло във вода, може да използваме кърпа и малко количество почистващ препарат, с който да изтъркаме особено замърсените зони. Ако пък указанията са за машинно пране, то може спокойно може да се възползваме от него.

Възможността за машинното пране зависи преди всичко от материала, от който е изработена раницата. Повечето, изработени от плат, или с найлонови примеси, спокойно могат да се поставят в пералнята. Изключение правят онези, от естествена кожена тапицерия.

Снимка 612525

Източник: iStock

Първо трябва да пристъпим към подготовката за измиване. Ако има външни или вътрешни петна, е добре да нанесем малко препарат и да се опитаме да ги отстраним с мека четка. И ги оставяме така да престоят около 30 минути.

След което ги поставяме в пералнята, с малко количество препарат и на деликатен цикъл с по-хладка вода.

Не е добре да използваме сушилнята, защото тя може да повреди раницата и дори да причини разкъсвания в ъглите. Затова по-добре е да я оставим да изсъхне на въздух. За целта всички ципове трябва да бъдат разкопчани и да се постави на простора с отворите надолу. Изсушаването на открито помага и за отстраняване на остатъчни миризми.

Ако пък решим да изчистим раницата по старомодния начин, с пране "на ръка", ще трябва да се сдобием с нежен перилен препарат - без аромати, оцветители или други химикали, които могат да повредят тъканта на чантата.

Снимка 612524

Източник: iStock

Отново нанасяме на петната препарата и оставете да престои за около 30 минути. Напълваме леген с хладка вода (топлата може да повреди цветовете на тъканта) и добавяме още количество от препарата. Важно е да изтъркаме чантата с мека четка или кърпа, като дори може да използваме и четка за зъби, която ще позволи да достигнем до труднодостъпните петна и пукнатини.

След което обръщаме чантата с хастара навън и отвътре измиваме вътрешността. Изплакваме добре -изсипвайки мръсната вода и обилно изстисквайки. Добре е дори да използваме дебела, хавлиена кърпа, която допълнително да абсорбира излишната вода.

Оставяме чантата да се изцеди и да изсъхне, докато не се уверим, че е напълно годна за следваща употреба./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095