Как микровълновата печка ни вреди

Любопитно 20.11.2023 14:13 Снимка: ДНЕС+

Как микровълновата печка ни вреди

Поредно изследване разкрива тревожните странични ефекти от използването на микровълнова печка. Експертите отдавна алармират, че не бива да поставяме храна в пластмасови съдове и обясняват точно защо.

Сложени в микровълновата печка, синтетичните материали свобождават "орди" от малки пластмасови частици - в някои случаи повече от 2 милиарда нанопластмаси и 4 милиона микропластмаси на квадратен сантиметър.

Авторите на изследването - специалисти от на Университета в Небраска, САЩ използваи микровълнова печка за пластмасови бебешки бутилки, официално одобрени като безопасни за употреба. В бутилките слагат вода и други течности и ги загряват в продължение на три минути.

Резултатите показват, че в резултат на това действие, децата ще погълнат големи количества микропластмаса. Неотдавнашно проучване установява, че 77% от хората на планетата вече имат микропластмаса в кръвта си.

И в това, за съжаление, не е толкова учудващо, предвид че миниатюрни пластмасови частици са открити дори по най-високите върхове на Земята, както и в най-дълбоките океани.

Някои микропластмаси са направени от перфлуороалкилирани химикали (PFAS), наричани обикновено "вечни химикали", тъй като е необходимо много време, за да се разградят.

Експертите все още проучват как точно микропластмасата влияе на организма. Но безспорно е, че е токсична и може да има редица вредни последствия.

И ако искаме да избягваме подобни негативни влияния, добре е да направим някои дребни промени в собственото си ежедневие. Като начало може просто да не поставяме пластмаса в микровълновата си печка, съветват от The Cool Down.

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583