Как крал Чарлз се облагодетелства от парите на починали англичани

Любопитно 26.11.2023 10:27 Снимка: ДНЕС+

Как крал Чарлз се облагодетелства от парите на починали англичани

Откакто се възкачи на престола, крал Чарлз говори за "олекотена" и модерна монархия - монархия, която да се отърси от вековните порядки и тежките демонстрации на величие. Оказва се обаче, че новият крал съвсем не е готов да се откаже от всички "наследства", идващи от миналото.

Разследване на Guardian от изминалата седмица прави шокиращи разкрития за това как в херцогство Ланкастър - територията от 18 433 хектара в Англия, активите на починали хора, които нямат близки роднини или не са написали завещание, отиват директно в джоба на херцогството.

А то от своя страна е еднолична собственост на действащия монарх, тоест на крал Чарлз. Въпросните финансови активи се наричат bona vacantia - "свободни блага" от латински. Такива могат да са застрахователни и пенсионни фондове, депозити в банки, спестовни сметки, възстановени средства от данъци и др.

Снимка 643368

Източник: iStock

За последните 10 години херцогство Ланкастър е събрало над 60 милиона британски паунда по този начин. И макар да се твърди, че след данъците тези средства се ползват за благотворителност, разследването на Guardian показва друго.

Документи, станали известни на изданието, показват, че парите от bona vacantia отиват за ремонтиране и освежаване на имоти, които са собственост на краля и които впоследствие се отдават под наем.

Снимка 643364

Източник: GettyImages

Ремонтите включват нови покриви, прозорци с двоен стъклопакет, котелни инсталации и подмяна на врати и прегради. Един документ споменава реновирането на стара селска къща в Йоркшир, която е превърната в жилище от висок клас за отдаване под наем. Друго подобрение помага за превръщането на селскостопанска сграда в търговски офиси.

За момента Бъкингамският дворец отказва да коментира случая, но кметът на община Манчестър Анди Бърнам, която е в рамките на Ланкастър, призовава за публична консултация за практиката по събиране на bona vacantia. И я нарича "странен остатък от феодална Британия".

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161