Как храната ни прави по-умни

Любопитно 07.05.2024 14:54 Снимка: ДНЕС+

Как храната ни прави по-умни

Всеки знае фразата: "Човек е това, което яде." Споменавайки я, повечето хора я свързват с необходимостта на организма ни от качествена храна и балансирана диета, за да бъде здрав. Освен на физическото ни здраве обаче, начинът ни на хранене е особено важен и за здравето на мозъка ни и неговата дейност.

Ново проучване, публикувано в Nature Mental Health, доказва, че балансираната диета се свързва с по-доброто здраве на мозъка. Тя включва основни групи храни - зеленчуци, плодове, зърнени храни, ядки, семена, варива, млечни продукти, яйца и риба.

Според изследването умереният и разнообразен начин на хранене е свързан също и с по-добри когнитивни функции и дори по-големи количества сиво вещество в мозъка.

Снимка 663784

Източник: iStock

Учените от университета в Уоруик, Англия, които стоят зад проучването, подчертават още и важността здравословното хранене да се насърчава в ранна възраст.

"За да се насърчи изграждането на здравословна балансирана диета, както семействата, така и училищата трябва да предлагат разнообразна гама от питателни ястия и да култивират среда, която поддържа тяхното физическо и психическо здраве", споделя д-р Фенг - водещият автор на изследването.

За да стигнат до заключението относно връзката между храненето и мозъчната функция, учените правят изследване сред 181 990 души от Обединеното кралство. Техният начин на хранене е бил анализиран спрямо редица фактори, включително когнитивна функция, кръвни показатели и генетика.

Хранителните предпочитания на всеки участник са били събрани чрез онлайн въпросник, който екипът учени категоризира в 10 групи (сред които плодове, месо, алкохол). Хората са били разделени на четири групи. Първата са консумирали повече нисковъглехидратни храни, втората са били вегетарианци и съответно не са консумирали месо, третата са приемали повече протеини, но по-малко фибри, а четвъртата са се хранели балансирано.

Снимка 663783

Източник: iStock

Според констатациите участниците от последната група имат по-добро психично здраве и по-добри когнитивни функции в сравнение с тези от първите три групи.

В проучването се уточнява също, че хората могат да подобрят здравето на мозъка си чрез промяна към по-балансирано хранене. Като постепенно намаляват приема на захар и мазнини, естествено те ще започнат да избират по-здравословни храни.

Според експертите генетичните фактори също допринасят за връзката между здравето на мозъка и начина на хранене. Д-р Фенг обаче подчертава ролята на обществената политика за насърчаването на достъпни възможности за здравословно хранене.

"Тъй като изборите ни могат да бъдат повлияни от социално-икономическия статус, е изключително важно да се гарантира, че това не пречи на хората да си изградят здравословна и балансирана диета", споделя професорът, цитиран от Independent.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319