Любопитно 07.05.2024 14:54 Снимка: ДНЕС+
Как храната ни прави по-умни
Всеки знае фразата: "Човек е това, което яде." Споменавайки я, повечето хора я свързват с необходимостта на организма ни от качествена храна и балансирана диета, за да бъде здрав. Освен на физическото ни здраве обаче, начинът ни на хранене е особено важен и за здравето на мозъка ни и неговата дейност.
Ново проучване, публикувано в Nature Mental Health, доказва, че балансираната диета се свързва с по-доброто здраве на мозъка. Тя включва основни групи храни - зеленчуци, плодове, зърнени храни, ядки, семена, варива, млечни продукти, яйца и риба.
Според изследването умереният и разнообразен начин на хранене е свързан също и с по-добри когнитивни функции и дори по-големи количества сиво вещество в мозъка.
Източник: iStock
Учените от университета в Уоруик, Англия, които стоят зад проучването, подчертават още и важността здравословното хранене да се насърчава в ранна възраст.
"За да се насърчи изграждането на здравословна балансирана диета, както семействата, така и училищата трябва да предлагат разнообразна гама от питателни ястия и да култивират среда, която поддържа тяхното физическо и психическо здраве", споделя д-р Фенг - водещият автор на изследването.
За да стигнат до заключението относно връзката между храненето и мозъчната функция, учените правят изследване сред 181 990 души от Обединеното кралство. Техният начин на хранене е бил анализиран спрямо редица фактори, включително когнитивна функция, кръвни показатели и генетика.
Хранителните предпочитания на всеки участник са били събрани чрез онлайн въпросник, който екипът учени категоризира в 10 групи (сред които плодове, месо, алкохол). Хората са били разделени на четири групи. Първата са консумирали повече нисковъглехидратни храни, втората са били вегетарианци и съответно не са консумирали месо, третата са приемали повече протеини, но по-малко фибри, а четвъртата са се хранели балансирано.
Източник: iStock
Според констатациите участниците от последната група имат по-добро психично здраве и по-добри когнитивни функции в сравнение с тези от първите три групи.
В проучването се уточнява също, че хората могат да подобрят здравето на мозъка си чрез промяна към по-балансирано хранене. Като постепенно намаляват приема на захар и мазнини, естествено те ще започнат да избират по-здравословни храни.
Според експертите генетичните фактори също допринасят за връзката между здравето на мозъка и начина на хранене. Д-р Фенг обаче подчертава ролята на обществената политика за насърчаването на достъпни възможности за здравословно хранене.
"Тъй като изборите ни могат да бъдат повлияни от социално-икономическия статус, е изключително важно да се гарантира, че това не пречи на хората да си изградят здравословна и балансирана диета", споделя професорът, цитиран от Independent.
Още по темата
CHF | 1 | 2.09404 |
GBP | 1 | 2.35223 |
RON | 10 | 3.93234 |
TRY | 100 | 5.29676 |
USD | 1 | 1.8165 |
Последни новини
- 11:03 САЩ потвърдиха, че Северна Корея е изпратила 3000 военнослужещи в Русия, но не зная за какво
- 10:54 Ливърпул беше притиснат в Шампионска лига, но продължава да е съвършен (резултати)
- 10:46 Световни политици осъдиха терористичното нападение в Анкара
- 10:40 Ще засаждат нови 50 дървета в централната част на Варна
- 10:36 Бившият премиер на Грузия: На страната ни беше предлагано да воюва с Русия
- 10:27 Ердоган: Терористичната атака в Анкара беше насочена срещу оцеляването и мира в страната
- 10:17 Турция обвини кюрдската организация ПКК за атентата в Анкара
- 10:11 Oтпускат еднократни социални помощи на 12 нуждаещи се варненци