Любопитно 07.05.2024 14:54 Снимка: ДНЕС+
Как храната ни прави по-умни
Всеки знае фразата: "Човек е това, което яде." Споменавайки я, повечето хора я свързват с необходимостта на организма ни от качествена храна и балансирана диета, за да бъде здрав. Освен на физическото ни здраве обаче, начинът ни на хранене е особено важен и за здравето на мозъка ни и неговата дейност.
Ново проучване, публикувано в Nature Mental Health, доказва, че балансираната диета се свързва с по-доброто здраве на мозъка. Тя включва основни групи храни - зеленчуци, плодове, зърнени храни, ядки, семена, варива, млечни продукти, яйца и риба.
Според изследването умереният и разнообразен начин на хранене е свързан също и с по-добри когнитивни функции и дори по-големи количества сиво вещество в мозъка.
Източник: iStock
Учените от университета в Уоруик, Англия, които стоят зад проучването, подчертават още и важността здравословното хранене да се насърчава в ранна възраст.
"За да се насърчи изграждането на здравословна балансирана диета, както семействата, така и училищата трябва да предлагат разнообразна гама от питателни ястия и да култивират среда, която поддържа тяхното физическо и психическо здраве", споделя д-р Фенг - водещият автор на изследването.
За да стигнат до заключението относно връзката между храненето и мозъчната функция, учените правят изследване сред 181 990 души от Обединеното кралство. Техният начин на хранене е бил анализиран спрямо редица фактори, включително когнитивна функция, кръвни показатели и генетика.
Хранителните предпочитания на всеки участник са били събрани чрез онлайн въпросник, който екипът учени категоризира в 10 групи (сред които плодове, месо, алкохол). Хората са били разделени на четири групи. Първата са консумирали повече нисковъглехидратни храни, втората са били вегетарианци и съответно не са консумирали месо, третата са приемали повече протеини, но по-малко фибри, а четвъртата са се хранели балансирано.
Източник: iStock
Според констатациите участниците от последната група имат по-добро психично здраве и по-добри когнитивни функции в сравнение с тези от първите три групи.
В проучването се уточнява също, че хората могат да подобрят здравето на мозъка си чрез промяна към по-балансирано хранене. Като постепенно намаляват приема на захар и мазнини, естествено те ще започнат да избират по-здравословни храни.
Според експертите генетичните фактори също допринасят за връзката между здравето на мозъка и начина на хранене. Д-р Фенг обаче подчертава ролята на обществената политика за насърчаването на достъпни възможности за здравословно хранене.
"Тъй като изборите ни могат да бъдат повлияни от социално-икономическия статус, е изключително важно да се гарантира, че това не пречи на хората да си изградят здравословна и балансирана диета", споделя професорът, цитиран от Independent.
Още по темата
CHF
|
1 | 2.10599 |
GBP
|
1 | 2.24061 |
RON
|
10 | 3.84295 |
TRY
|
100 | 3.87452 |
USD
|
1 | 1.65945 |
Последни новини
- 16:36 Няма да има увеличение на финансирането на педиатричните пътеки
- 16:24 Българин засечен с 217 км/ч по магистрала в Сърбия
- 16:14 Къде в Европа харчат най-много пари за коледни подаръци
- 16:03 Желязков предложи на РСМ помощ с доставките на мазут
- 15:52 Раждането на Иисус: Нима е възможно Спасителят да се роди в обор?
- 15:39 Мъж внесе спестяванията си в банка в Горна Оряховица и лумна пожар: По банкнотите имало нафталин
- 15:27 Върховният съд спря разполагането на Националната гвардия в Чикаго
- 15:16 Истинска зима ще донесе 2026 г.