
Любопитно 07.05.2024 14:54 Снимка: ДНЕС+
Как храната ни прави по-умни
Всеки знае фразата: "Човек е това, което яде." Споменавайки я, повечето хора я свързват с необходимостта на организма ни от качествена храна и балансирана диета, за да бъде здрав. Освен на физическото ни здраве обаче, начинът ни на хранене е особено важен и за здравето на мозъка ни и неговата дейност.
Ново проучване, публикувано в Nature Mental Health, доказва, че балансираната диета се свързва с по-доброто здраве на мозъка. Тя включва основни групи храни - зеленчуци, плодове, зърнени храни, ядки, семена, варива, млечни продукти, яйца и риба.
Според изследването умереният и разнообразен начин на хранене е свързан също и с по-добри когнитивни функции и дори по-големи количества сиво вещество в мозъка.

Източник: iStock
Учените от университета в Уоруик, Англия, които стоят зад проучването, подчертават още и важността здравословното хранене да се насърчава в ранна възраст.
"За да се насърчи изграждането на здравословна балансирана диета, както семействата, така и училищата трябва да предлагат разнообразна гама от питателни ястия и да култивират среда, която поддържа тяхното физическо и психическо здраве", споделя д-р Фенг - водещият автор на изследването.
За да стигнат до заключението относно връзката между храненето и мозъчната функция, учените правят изследване сред 181 990 души от Обединеното кралство. Техният начин на хранене е бил анализиран спрямо редица фактори, включително когнитивна функция, кръвни показатели и генетика.
Хранителните предпочитания на всеки участник са били събрани чрез онлайн въпросник, който екипът учени категоризира в 10 групи (сред които плодове, месо, алкохол). Хората са били разделени на четири групи. Първата са консумирали повече нисковъглехидратни храни, втората са били вегетарианци и съответно не са консумирали месо, третата са приемали повече протеини, но по-малко фибри, а четвъртата са се хранели балансирано.

Източник: iStock
Според констатациите участниците от последната група имат по-добро психично здраве и по-добри когнитивни функции в сравнение с тези от първите три групи.
В проучването се уточнява също, че хората могат да подобрят здравето на мозъка си чрез промяна към по-балансирано хранене. Като постепенно намаляват приема на захар и мазнини, естествено те ще започнат да избират по-здравословни храни.
Според експертите генетичните фактори също допринасят за връзката между здравето на мозъка и начина на хранене. Д-р Фенг обаче подчертава ролята на обществената политика за насърчаването на достъпни възможности за здравословно хранене.
"Тъй като изборите ни могат да бъдат повлияни от социално-икономическия статус, е изключително важно да се гарантира, че това не пречи на хората да си изградят здравословна и балансирана диета", споделя професорът, цитиран от Independent.
Още по темата
![]() |
1 | 2.09336 |
![]() |
1 | 2.32091 |
![]() |
10 | 3.86673 |
![]() |
100 | 4.44446 |
![]() |
1 | 1.72945 |
Последни новини
- 11:59 Заловиха таксиметров шофьор, заподозрян в изнасилване на повече от 50 клиентки
- 11:51 Отличиха варненски учители с наградите „Неофит Рилски“ и „Паисий Хилендарски“
- 11:44 През изминалото денонощие в България са загасени 50 пожара
- 11:36 Какви мерки предприема "Пътна полиция" за безопасността по време на абитуриентските балове?
- 11:28 Психолог за "локалите": Филмари, нещастни деца
- 11:19 Кара Делевин дебютира с драматичен нов външен вид в Кан
- 11:11 Силни съперници чакат Левски в Лига Европа
- 11:04 Започна аудиенцията на Росен Желязков при папа Лъв XIV