Как да сме сигурни, че домашната котка е щастлива

Любопитно 23.07.2021 16:10 Снимка: ДНЕС+

Как да сме сигурни, че домашната котка е щастлива

Мъркащите домашни любимци, които днес обитават редица домове, са наследници на дивите котки, свикнали да обикалят на воля и да ловуват. Днес обаче котките са все по-привикнали с човешкото присъствие и внимание и да прекарат целия си живот в един апартамент ни изглежда напълно логично.

Трябва обаче да имаме предвид няколко фактора, за да бъдем сигурни, че нашата домашна котка ще се чувства сигурна и щастлива в своята крепост.

Порода

Определено не е без значение каква порода е домашният ни любимец. Някои котки имат нужда от повече свобода, защото дивото в тях често проговаря. Осиновените от улицата котки също ще имат известни проблеми с приспособяването към домашната среда.

Движение

Често домашните котки нямат достатъчно движение и водят застоял начин на живот. А това се отразява на здравословното им състояние. Едното решение на проблема е да обособим безопасна външна среда за разходки на домашния любимец. Ако нямаме тази възможност - да отделим достатъчно от времето си за игра с него.

Лично пространство

И животните имат нужда от него, не само хората. Котките не са толкова социални, колкото кучетата, затова прекаленото внимание, насочено към тях, може да ги стресира. 

Котките се нуждаят от достъп до тихи стаи и помещения, в които да могат да се усамотят, както и възможност да се скрият на места като големи кутии или най-горния рафт на гардероба.

Ако обаче котката ни прекарва по-голяма част от времето скрита на подобни места, явно домът не е достатъчно уютен за нея. А стресът, на който е подложена в подобна ситуация, може да доведе до заболявания, като цистит и други.

Хищнически инстинкт

В дивата природа котките търсят, дебнат и убиват плячката си, след което намират най-доброто място, където могат да я изядат. За да не губят домашните котки част от природата си, можем да променим начина, по който ги храним.

Единият вариант е храненето да е свързано с някаква физическа активност, която завършва с награда. Другият е да слагаме купичките с храна на котката на различни места в дома, насърчавайки я да включи ловните си инстинкти и сама да я намери. Имитирането на лов чрез различни игри също е добър вариант. А по-честото хранене на по-малки порции предпазва домашните котки от затлъстяване.

Поддържане

Котките знаят добре как да се грижат сами за себе си, но ние винаги можем да им помогнем. За да поддържат ноктите си дълги и остри, трябва да им осигурим драскалка, с която ще предпазим и мебелите си от унищожаване, пише Inverse.

Ресането на котките става само с тяхно разрешение и е добре да намерим начин, в който да се превърне в приятно занимание, а не в досаден и стресиращ навик. Относно къпането - не бива да бъде по-често от веднъж годишно, мъркащите животинки се справят повече от добре с поддържането на лична хигиена./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448