Как да сложите край на умората в следобендите часове, без да прибягвате до кафе?

Любопитно 21.02.2024 19:02 Снимка: ДНЕС+

Как да сложите край на умората в следобендите часове, без да прибягвате до кафе?

Всеки хранителен продукт може да ни стане по-симпатичен, ако съчетава в себе си добър вкус и забележителни ползи за тялото ни.

За жалост, преработените храни продължават да бъдат предпочитани, особено когато ежедневието е твърде забързано. Но за да се яде качествена храна, не са необходими прекомерни усилия. Най-лесното в този случай е да имате винаги подръка пресни плодове и зеленчуци, семена и ядки. Полезните им хранителни вещества се усвояват най-добре, когато се консумират сурови, така че няма нужда от нищо специално, за да се подкрепите преди някоя среща или ако остава прекалено много време до вечерята.

Не е необичайно в следобедните часове да се почувствате леко замаяни и отпаднали, особено след обилен обяд с колегите. Понякога тялото се справя трудно със смилането на някои храни, заради което му е нужна повече енергия. Колебанията в кръвната захар в този момент също могат да предизвикат сънливост.

За да се справим с това неразположение, обикновено прибягваме към нещо сладко, което не е особено препоръчително, защото моменталното енергизиране няма да трае дълго. Същото важи и за кофеина в чашата с кафе.

Има обаче едно семе, което може да използвате в тези ситуации и това е тиквеното. То е богато на тирозин - аминокиселина, която е от съществено значение за синтеза на допамин. Този хормон пък повишава вниманието и мотивацията, както и допринася за по-положителното ни общо състояние.

Тиквените семки са богати на магнезий, който пък от своя страна играе роля в контролирането на кръвната захар.

Следващия път, когато си купите тиква, не изхвърляйте семките. Запазете ги и ги изпечете във фурната, за да си имате подръка от техните полезни свойства.

И когато пак преядете на обяд, но ви трябват още сили до края на деня, сетете се за тях.

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027