Любопитно 29.02.2024 14:26 Снимка: ДНЕС+
Как да си приготвим най-засищащата салата
Независимо дали приготвяме храна за себе си или за гости, които очакваме да посрещнем, купата голяма, свежа салата винаги присъства на масата на повечето семейства.
Много вероятно е обаче вече да сме изпробвали повечето рецепти за салати и да ни се иска следващият път да заложим на нещо по-различно. И добрата новина е, че салатите наистина могат да бъдат безкрайно разнообразни и да ги превърнем от съвсем леко ястие до засищащо основно. А това зависи от избора ни на съставки.
Затова и следващата салата няма точна рецепта, и това е още една причина да я харесваме още повече - можем да я променяме спрямо личния си вкус или пък този на гостите ни.
Но за да бъде засищаща, основната съставка, която не бива да забравяме, е пастата. Освен че е питателна, едва ли има човек, който да не обича да я похапва. А в съчетание със свежи зеленчуци и дресинг, а дори и малко италианско сирене и парченца колбас, може да се превърне в нещо, което не бихме могли да опитаме в който и да било ресторант.
Нека започнем оттам, че най-подходящият вид паста за салата са фузили, макарони, пенне, ригатони и тортелини например (общо взето всичко, различно от спагети). Ако искаме да се придържаме към по-италианския стил, можем да съчетаем предварително сварения избран от нас вид паста със зеленчуци като краставица, домат, спанак и червен лук.
По желание можем да я обогатим още повече с малко моцарела и италиански колбас. Това, което обаче е добре да не пропускаме, е дресингът. Правим го с лимонов сок и бял винен оцет, дижонска горчица, чесън, мед, пресен магданоз, сушен риган, мащерка, маслиново масло, сол и черен пипер.
Салатата се приготвя лесно, освен това можем да направим по-голямо количество и да я съхраняваме в хладилник. По този начин ще имаме и за през седмицата, когато обикновено почти на никого не му се отделя много време в кухнята.
И не на последно място, както вече споменахме, харесваме тази идея за салата и заради това, че може да я разнообразяваме. Така например можем да я опитаме и с артишок, сушени домати и настъргани моркови. А в дните когато сме по-гладни - да добавим парченца пилешко. За вегетарианците пък има опция и да сменят вида сирене - освен моцарела, бихме могли да добавим и бяло сирене, проволоне или чедър, пише The Spruce Eats.
Още по темата
CHF | 1 | 2.00003 |
GBP | 1 | 2.2837 |
RON | 10 | 3.93021 |
TRY | 100 | 5.61962 |
USD | 1 | 1.82549 |
Последни новини
- 16:18 Швеция се готви за "Евровизия" 50 години след победата на ABBA
- 16:07 Да въведеш в заблуждение целия държавен апарат и да говориш за почтеност и реформи
- 15:58 Пичове и пичеси, Karma is a bitch for a reason
- 15:49 Реализацията на два крупни проекта може да направи Русия център на международната търговия
- 15:37 Третяков откупил негова картина, малко преди той да я нареже от яд
- 15:26 Има ли най-безопасно място в самолета и кое да изберем, за да не усетим турболенция
- 15:22 Полиаморията – екстази за богатите
- 15:12 Репресирани от комунизма: Възмутени сме от ПП-ДБ, които отказаха да ни отпуснат нищожна пенсия