Как да се справим с миризмата на котешка урина

Любопитно 18.04.2024 16:32 Снимка: ДНЕС+

Как да се справим с миризмата на котешка урина

Колкото и да обичаме котките, няма как да не признаем факта, че урината им мирише доста неприятно. И ако домашният ни любимец има навика да маркира на различни места у дома, значи имаме проблем. А за да го разрешим успешно, трябва да знаем на какво се дължи той.

Японски учени откриват, че неприятната миризма на котешката урина се дължи не на хормони, както някои вероятно си мислят, а на високото съдържание на един специален протеин - кауксин. Именно заради него урината прониква дълбоко в различни материали, изсъхва много бързо и изхвърля големи количества от неприятната миризма. А това прави премахването й доста трудна задача.

Освен това урината, с която котките маркират и комуникират помежду си, се пръска на струя по вертикални повърхности. Именно тя мирише много повече от тази в котешката тоалетна например, но не защото е много по-различна по химичен състав, а просто защото прониква по-дълбоко в повърхностите и това я прави по-голям дразнител на човешкото обоняние.

Снимка 661195

Източник: iStock

Високата концентрация на протеина кауксин увеличава концентрацията на летливи съединения спрямо по-малкия обем на урината и така дори по-малко количество от отделената урина мирише по-силно от очакваното.

Ако имаме горчив личен опит с неуспешни опити в тази посока, сега учените ни дават полезен съвет как да се справим с миризмата на котешка урина. Те препоръчват третирането на конкретните места със съединения, съдържащи метални йони - като злато, сребро и мед, съветват от Daily Mail.

Тези йони се свързват с летливите химикали, които произвеждат миризмата, елиминирайки я при нейния източник. И по този начин ще успеем лесно и ефективно да я премахнем. А като най-лесен и достъпен подобен продукт посочваме сребърната вода, която е известна със своите антибактериални свойства.

Може да заложим и на ензимните препарати, създадени специално за целта, които също директно неутрализират неприятната миризма, а не просто я прикриват. И много важно правило, което трябва да спазваме при почистването на котешката урина, е никога да не търкаме настоятелно петното, защото така само помагаме да проникне по-дълбоко и да стане по-трудно за отстраняване.

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029