Как да се грижим за домашните си любимци в горещините през лятото?

Любопитно 11.07.2023 13:46 Снимка: ДНЕС+

Как да се грижим за домашните си любимци в горещините през лятото?

Наръчник със съвети как стопаните да полагат правилните грижи за любимците си през топлото време, предлагат от организацията за защита на животните "Четири лапи".

Температурите се покачват с всеки изминал ден. Колкото по-топло става, толкова по-важно е домашните любимци да избягват жегата и да се разхлаждат често. В тази връзка от "Четири лапи" представят насоки за грижа за животните в горещото време, за да не се стига инциденти.

Специалистите съветват стопаните на кучета да са много внимателни в горещините, защото те може да предизвикат сериозни сърдечносъдови усложнения, които могат да доведат до топлинен удар. Освен това кучетата са изложени на риск от слънчево изгаряне на места, където нямат козина, като носа и ушите. Честият прием на течности е от изключително значение. По време на разходките кучетата винаги трябва да имат достъп до питейна вода, затова трябва да се носи бутилка, както и да се правят редовни почивки. По-възрастните животни имат нужда от повече време, за да се охладят и да си починат. Препоръчва се разходките, включващи тичане, да се правят в по-прохладно време - рано сутрин или вечер. През лятото асфалтът се нагорещява много и може да опари и дори да изгори лапите на кучетата. Затова стопаните трябва да избират по-сенчест маршрут или по възможност - разходка в парк или в гората. Ако все пак кучето получи изгаряне, има специални кремове, които стопаните могат да закупят, за да облекчат болката му. При пътуване в кола с куче е важно да се включва климатика. Ако автомобилът няма такъв, от "Четири лапи" съветват да се избягват пътувания в най-голямата жега. Задръстванията през горещото време могат бързо да създадат проблеми за кучето. То никога не трябва да се оставя само в колата, дори и само за минути. Температурата в автомобила много бързо може да се повиши до 60 °C и даже до 100 °C. Дори да е паркиран на сянка, той се нагрява много бързо и се превръща в капан за животното. От организацията призовават - ако видите куче, затворено в кола, опитайте се незабавно да намерите собственика.

В горещите дни котките обикновено сами търсят сенчести места, но въпреки това стопаните трябва да са много внимателни те да не бъдат изложени на прекалено високи температури и винаги да имат лесен достъп до вода. От "Четири лапи" също препоръчват да не се оставят в купичката на котката остатъци от недоядена храна, защото тя бързо се разваля от жегата и може да доведе до стомашни проблеми за животното.

Малките домашни любимци като зайци, морски свинчета и хамстери също винаги трябва да имат осигурена питейна вода. Стопаните им трябва да се уверят, че животните, отглеждани в заграждения на открито, имат сенчести места и предмети, под които могат да се скрият от слънцето.

Птиците, отглеждани в домашна среда, трябва да се държат далеч от пряка слънчева светлина. От "Четири лапи" напомнят на стопаните да се уверят, че волиерите (големи заграждения или клетки за птици - б.р.) са разположени далеч от слънцето и от течение. Важно е всеки ден да подменят водата във ваните за къпане и в бутилките за пиене, за да се избегне появата на бактерии.

Повече за грижата за домашни любимци можете да научите на сайта на "Четири лапи".

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583