Как да съхраняваме правилно нарязаните цитрусови плодове

Любопитно 12.02.2024 12:24 Снимка: ДНЕС+

Как да съхраняваме правилно нарязаните цитрусови плодове

Често се случва да използваме лимон или друг цитрусов плод за някоя рецепта. Изведнъж обаче се озоваваме с куп остатъци от плодове, които след като веднъж сме разрязали, се чудим как и къде да съхраняваме.

Целите, ненарязани цитруси могат да издържат до един месец, когато се съхраняват правилно в хладилника. Въпреки това, след като защитната външна кора бъде комрометирана, ние сме в надпревара с времето, за да използваме плода преди сочното му "месо" в крайна сметка да изсъхне и да загуби вкуса и аромата си. Има дори малък шанс цитрусът да се превърне в среда за размножаване на бактерии, ако не се третира правилно на този етап.

За щастие има много различни техники, които да приложим, за да запазим резенчетата си цитрусови плодове, докато намерим добър начин да ги използваме, било то в освежаваща чаша сок или някои други готварски рецепти.

За да запазим нарязания цитрусов плод свеж, минимизирането на излагането на месестата страна на въздух е от ключово значение. Най-лесният начин е просто да ги опаковаме всички в плик с цип и да ги затворим плътно. След това поставяме опакованите цитруси в чекмеджето за плодове и зеленчуци на нашия хладилник. По-ниската температура (между 0 и 4 ℃), съчетана с контрола на влажността на това чекмедже, ще позволи на цитрусовите резени да останат свежи за по-дълго време.

Като алтернатива, можем да запазим нарязаните цитруси свежи, като ги потопим във вода в затворен съд в хладилника. Този метод работи чудесно, ако възнамеряваме да използваме тези остатъци за изцеждане на сок по-късно, тъй като поддържа плода хидратиран. Не бива да забравяме от време на време да надникваме вътре в контейнера.

Ако водата започне да става малко мътна (обикновено в рамките на една до две седмици), време е да я освежим, съветва Tasting Table. Докато го правим, не е зле да прегледаме лимоните си. Ако забележим плесен или че са станали много кашави, за съжаление, това е знак, че са се развалили и трябва да се изхвърлят.

CHF CHF 1 2.0066
GBP GBP 1 2.32757
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.43804
USD USD 1 1.79599